MKTG SR - pasek na kartach artykułów
2 z 9
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych...
fot. JillWellington/Pixabay

5 powodów, aby jeść śliwki świeże i suszone. Pomogą nie tylko na zaparcia, ale też przy miażdżycy i nadciśnieniu tętniczym

Śliwki pomagają zmniejszyć stan zapalny organizmu

Śliwki – zarówno świeże, jak i suszone – są źródłem silnych przeciwutleniaczy, w tym witaminy C, czyli kwasu askorbinowego. Jedną z jego ról jest wspieranie organizmu w walce z antyoksydantami, a tym samym zmniejszanie stanu zapalnego i spowalnianie procesu starzenia komórek. Zawierają także duże ilości przeciwutleniaczy polifenolowych, które wpływają pozytywnie na kondycję kości i mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i chorób serca.

Zobacz również

8 tysięcy studentów rozpoczęło nowy rok akademicki na Uniwersytecie w Białymstoku

8 tysięcy studentów rozpoczęło nowy rok akademicki na Uniwersytecie w Białymstoku

Derby dla zespołu z Białegostoku. Żubry idą jak burza

Derby dla zespołu z Białegostoku. Żubry idą jak burza

Polecamy

Incydent na wycieczce szkolnej. Opiekunowie zapomnieli przeliczyć dzieci

Incydent na wycieczce szkolnej. Opiekunowie zapomnieli przeliczyć dzieci

Czy kawa ziarnista jest zdrowsza od mielonej? Obie mają swoje wady i zalety

O TYM SIĘ MÓWI
Czy kawa ziarnista jest zdrowsza od mielonej? Obie mają swoje wady i zalety

Samobadanie to nie jest sprawdzian, z którego trzeba dostać szóstkę

Samobadanie to nie jest sprawdzian, z którego trzeba dostać szóstkę