MKTG SR - pasek na kartach artykułów

5 powodów, dla których warto codziennie jeść marchewkę. Co się dzieje z twoim organizmem, kiedy jesz to warzywo? Zyskują serce i oczy

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Marchewka to warzywo, które jemy chętnie i często. I bardzo dobrze! To niskokaloryczny pokarm, który dostarcza wielu witamin i składników odżywczych. Można spożywać ją na surowo np. jako przegryzkę lub surówkę, gotowaną lub w formie soków. Wspiera m.in. pracę serca, chroni przed nowotworami i chorobami oczu. Podpowiadamy, na co jeszcze działa marchewka i kiedy obchodzimy jej święto.

Spis treści

Dlaczego warto jeść marchewkę?

Marchewki są nieodzownym składnikiem bulionów i soków, często wykorzystywane są do przyrządzania surówek oraz ciast. Zazwyczaj są pierwszym warzywem, które podaje się małym dzieciom przy rozszerzaniu diety.

To jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych warzyw, które spożywamy przez cały rok.
To jedno z najpopularniejszych i najbardziej lubianych warzyw, które spożywamy przez cały rok. Westend61/GettyImages

Jedzenie marchwi służy nam z wielu powodów udowodnionych naukowo. Ze względu na zawarte w niej antyoksydanty, błonnik i bogactwo składników mineralnych oraz witamin, jest warzywem wpływającym na wiele różnych obszarów.

Wpływ marchewki na pracę serca

Wysoki poziom złego cholesterolu LDL jest w dużej mierze odpowiedzialny za choroby serca. Dlatego tak ważne jest, aby w codziennej diecie uwzględniać produkty, które kontrolują jego poziom. Należy do nich właśnie marchew, która dzięki zawartości związków antyoksydacyjnych i kwasów fenolowych, pomaga obniżyć poziom cholesterolu LDL i całkowitego.

Jedzenie marchewki a odchudzanie

Jedna porcja marchewki (100 g) zapewnia ok. 27 kcal, jest więc jednocześnie sycącą i dietetyczną przekąską. W prawie 80 proc. składa się z węglowodanów, a zaledwie w 7 proc. z tłuszczu. Dzięki dużej zawartości wody i błonnika sprawia, że dłużej czujemy się najedzeni i sięgamy po mniejsze porcje jedzenia w kolejnych posiłkach.

Marchewka a nowotwory

Marchewka bogata jest w karotenoidy, które mogą pomóc w ochronie przed rakiem prostaty, okrężnicy i żołądka. Badania wykazują, że kobiety z wysokim poziomem karotenoidów we krwi mogą rzadziej chorować na raka piersi.

Zdrowe oczy dzięki marchwi

Niski poziom witaminy A (retinolu) może prowadzić do poważnych problemów ze wzrokiem m.in. do tzw. kurzej ślepoty, zespołu suchego oka czy zaćmy. Dlatego codzienna dieta powinna być bogata w produkty dostarczające odpowiednią ilość retinolu, aby zapobiegać rozwojowi chorób. Już 100 g marchewki pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę A.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Soki z marchewki na odporność i prawidłowe ciśnienie

Sok z marchewki to prawdziwa bomba witaminowa. Oprócz wysokiej zawartości retinolu – jedna szklanka dostarcza 100 proc. dziennej dawki tej witaminy, ceniony jest za duże ilości witaminy C oraz B6. Ponadto potas i przeciwutleniacze zawarte w tym warzywnym napoju mogą wpływać na obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca.

Zobacz: Czy osoby z cukrzycą mogą jeść marchewkę? Zobacz, jaki indeks glikemiczny ma ta surowa i gotowana. Jaka marchew jest najlepsza na diecie?

Kiedy jest Dzień Marchewki?

Marchewka doczekała się nawet swojego święta! Międzynarodowy Dzień Marchewki (International Carrot Day) obchodzony jest od 2003 r. w wielu krajach całego świata, zarówno w Europie np. we Francji, Szwecji czy Włoszech, jak i w Japonii czy Australii. Święto celebrowane 4 kwietnia ma na celu popularyzację tego zdrowego warzywa i powinno być uczczone... zjedzeniem marchewki. Chętnie obchodzą je przedszkola, wykorzystując ten dzień jako pretekst do rozmowy z dziećmi o zdrowym odżywianiu.

Sprawdź także:

Świeży sok to skoncentrowane źródło witamin i składników mineralnych i smaczna przekąska między posiłkami. Ich picie pomoże uzupełnić poziom antyoksydantów we krwi, a dzięki temu poprawić samopoczucie, poziom energii i wygląd skóry. Najzdrowsze i najbardziej zalecane są własnoręcznie wyciskane soki na bazie warzyw, które można dosmaczać rozmaitymi owocami. Przygotowanie smacznej kompozycji nie jest trudne – wystarczy, że skorzystasz z naszych przepisów! Sprawdź, jak przygotować soki z 10 rodzajów popularnych owoców i warzyw! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Przepisy na soki warzywne i owocowe – pomysły na smaczniejsz...

Dodaj firmę Autopromocja

Zrób zdrowy sok z marchewki!

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: 5 powodów, dla których warto codziennie jeść marchewkę. Co się dzieje z twoim organizmem, kiedy jesz to warzywo? Zyskują serce i oczy - Strona Zdrowia

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna