Sól wypadowa zamiast spożywczej mogła być używana do produkcji żywności także w województwie podlaskim. Dotychczas inspektorzy sanitarni i weterynaryjni zabezpieczyli do badań ok. 19 ton podejrzanej soli. Mogło używać jej ponad 20 zakładów.
Po ujawnieniu afery solnej przez dziennikarzy TVN, od poniedziałku w całym kraju trwają kontrole we wszystkich zakładach przetwórstwa spożywczego i hurtowniach. Podrabianą solą spożywczą handlowały trzy firmy z województwa kujawsko-pomorskiego i Wielkopolski.
Dotąd inspektorzy weterynaryjni, działający z policjantami, zabezpieczyli w całym kraju prawie 500 ton soli podejrzanego pochodzenia w 88 zakładach na terenie 12 województw.
- W województwie podlaskim znaleźliśmy 14 podmiotów, które mogły kupować potencjalnie sfałszowaną sól i używać jej do produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego - mówi Jarosław Naze, zastępca Głównego Lekarza Weterynarii. - W sumie zabezpieczyliśmy ok. 4 ton soli i ok. 9,5 tony produktów.
Z kolei inspektorzy podlaskiego sanepidu po skontrolowaniu ponad 100 zakładów branży spożywczej (mleczarni, piekarni, przetwórstwa warzywno-owocowego) oraz hurtowni zabezpieczyli dotąd 15 ton podejrzanej soli.
- Znaleźliśmy ją w jednej hurtowni i 9 zakładach produkujących żywność - mówi Andrzej Jarosz, rzecznik Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Białymstoku. - Trwają dalsze kontrole. Skupiamy się głównie na kontrolach hurtowni, bo gdy znajdujemy tam nieprawidłowości, od razu wiadomo, jakie zakłady się w nich zaopatrywały.
W jakim stopniu niejadalna sól jest szkodliwa dla zdrowia mają określić biegli z Państwowego Zakładu Higieny i Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach, którzy najprawdopodobniej wydadzą opinię w przyszłym tygodniu.
- Biorąc pod uwagę zastosowanie soli w środkach spożywczych, bezpośrednie zagrożenie zdrowia i życia ludzi jest minimalne lub żadne - uspokaja Jarosław Naze. - Na przykład w produktach mięsnych jej zawartość to ok. 2 procent, w tych 2 procentach ok. 1 procenta to inne substancje niż chlorek sodu.
Nadal nie ma listy zakładów, które produkowały żywność z solą wypadową. Tymczasem niektóre firmy z woj. podlaskiego już wykorzystują całą sytuację do zabiegów marketingowych i składają deklaracje, że zawsze używają czystych składników, posiadają odpowiednie certyfikaty i zapewnia, że używa soli spożywczej.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?