MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Aksamitny serek śmietankowy na wyciągnięcie ręki. Zrobisz go z 3 składników. Wyśmienity smak bez konserwantów

Anna Daniluk
Klasyczny serek śmietankowy zrobiony w domu wymaga tylko 3 składników.
Klasyczny serek śmietankowy zrobiony w domu wymaga tylko 3 składników. Heike Schmidt-Röger/materiały wydawnictwa Buchmann
Nie ma nic lepszego niż kromka chleba posmarowana serkiem śmietankowym bez grama chemii. Potrzebujesz tylko tłustego mleka, soku z cytryny i soli. Ten przepis pomoże ci zrobić aksamitny dodatek do pieczywa, sosów lub pieczonych warzyw. Przepis pochodzi z książki „Pasty, dipy, smarowidła, czyli najlepsze towarzystwo dla chleba i nie tylko” Valesy Schell.

W skrócie:

Wiele produktów nabiałowych użytych w przepisach możesz szybko i łatwo przygotować samodzielnie. Taki serek śmietankowy będzie bazą do zrobienia sosów do obiadu, dodatkiem do kanapek lub składnikiem dipów do pieczonych warzyw. Autorka Valesa Schell poleca robić domowe smarowidła jako zdrowszą i bardzo urozmaiconą alternatywę dla wędlin oraz serów. Gotowy serek śmietankowy najlepiej przechowywać w szklanych zakręcanych słoikach lub typu wek. Wypróbuj prosty przepis do chleba.

Serek śmietankowy – przepis podstawowy

Liczba porcji: na ok. 500 g.

Czas przygotowania: 15 minut + 2 godziny odsączenia +schładzanie w lodówce.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 2 litry świeżego mleka niehomogenizowanego 3,8 procent,

  • 1 łyżeczka soli,

  • 30 g soku z cytryny.

Jak zrobić serek śmietankowy?

Sposób przygotowania:

  1. Mleko z solą doprowadź do wrzenia.

  2. Zdejmij z kuchenki i dodaj sok z cytryny. Mieszaj, aż wytrąci się serwatka. Wyłóż sito gazą, oprzyj je na misce i wylej na nie masę.

  3. Zostaw do odsączenia na 2 godziny. Następnie mocno wyciśnij, przełóż do słoików lub pudełek i wstaw do lodówki.

  4. Jeżeli chcesz, aby serek był bardziej kremowy, możesz go nieco ubić mikserem.

  5. Autorka wytrąconą serwatkę dodaje do pieczenia chleba.

Książka „Pasty, dipy, smarowidła, czyli najlepsze towarzystwo dla chleba i nie tylko” Valesy Schell proponuje wiele smakowitych dodatków do pieczywa.
Książka „Pasty, dipy, smarowidła, czyli najlepsze towarzystwo dla chleba i nie tylko” Valesy Schell proponuje wiele smakowitych dodatków do pieczywa. materiały prasowe wydawnictwo Buchmann

Przepis na serek śmietankowy z książki „Pasty, dipy, smarowidła, czyli najlepsze towarzystwo dla chleba i nie tylko” Valesy Schell udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna