Na przeziębienie
Na przeziębienie
Składniki:
- 24 ząbki czosnku
- cztery cytryny
- jeden litr wody przegotowanej i ostudzonej
- sześć łyżek miodu
Sposób przygotowania:
Czosnek rozgnieść , zalać sokiem z cytryn i wodą. Wstawić na 24 godziny do lodówki, potem przecedzić i na koniec dodać miód.
Przynosi ulgę przy przeziębieniu i grypie, infekcji oskrzeli i płuc, infekcji przewodu pokarmowego.
Pomaga również w odbudowaniu przyjaznej flory bakteryjnej, np. po odbytych kuracjach antybiotykowych.
Naturalny antybiotyk
Czosnek jest skuteczną bronią przeciwko infekcjom bakteryjnym, wirusowym oraz pasożytniczym.
Zmiażdżony, świeży czosnek wydziela alicin - substancję, która działa silniej niż penicylina.
Czosnek działa też jako środek zmniejszający przekrwienie. Jest wspaniałym lekiem odkrztuśnym, stosowanym przy ostrym i przewlekłym zapaleniu oskrzeli, kokluszu i oskrzelowej astmie, jak również przy zapaleniu zatok, przewlekłym katarze, gorączce siennej i zapaleniu śluzówki nosa. Pomaga także w obniżaniu gorączki.
Ząbek na zdrowie
Jak stosować czosnek, aby "wyszedł na zdrowie"? Świeże ząbki czosnku ściera się, kroi lub miażdży i zjada się z dodatkiem mleka, miodu lub cytryny.
Pozostaje jeszcze kwestia zapachu. Dla zniwelowania ostrego aromatu czosnku proponujemy dwie metody.
Jedna to wypicie kilku kieliszków czerwonego wina. Druga polega na zjedzeniu świeżej natki pietruszki lub listków mięty, tymianku, czy selera.
Nie dla wszystkich
Stosując czosnek profilaktycznie należy codziennie zjadać jeden jego duży ząbek.
Przeciwwskazaniem do stosowania są ostre nieżyty żołądka i jelit, niskie ciśnienie krwi oraz karmienie piersią.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?