W skrócie
Tradycyjnie prażone jabłka doprawia się cynamonem i goździkami. Jednak owoce świetnie smakują ze świeżo startą gałką muszkatołową, mielonym imbirem, ekstraktem z wanilii lub mielonym kardamonem. Zobacz jak zrobić apetyczne prażone jabłka.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć przepis na prażone jabłka
Prażone jabłka – przepis na nadzienie do szarlotki
Liczba porcji: 4 słoiki po 230 ml.
Czas przygotowania: 30 minut, w tym 20 minut prażenia w garnku.
Składniki:
- 1 kg słodko-kwaśnych jabłek,
- 10 ml soku z cytryny,
- 10 g mielonego cynamonu,
- 30 g cukru (może być trzcinowy).
Zobacz także: Jak stosować cynamon? Najlepsze przepisy z cynamonem nie tylko na słodko. Aż 13 przepisów na korzenne pyszności
Jak zrobić jabłka prażone?
Przygotowanie:
- Jabłka należy umyć, można obrać ze skórki, wydrążyć środek z gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki.
- Jabłka należy włożyć do garnka o grubym dnie i podgrzewać na małym ogniu. Do jabłek należy dodać sok z cytryny i cukier.
- Następnie jabłka należy smażyć w garnku przez 20 minut, aż zaczną być miękkie i lekko się rozpadać. Ważne, aby w tym czasie mieszać jabłka drewnianą łyżką. Dzięki temu jabłka będą się równomiernie prażyć i nie przypalą się na dnie.
- Na koniec prażone jabłka trzeba doprawić cynamonem. Jabłka prażone są gotowe do użycia.
Prażone jabłka można pasteryzować i w ten sposób mieć jabłka na szarlotkę na zimę. Wystarczy jabłka na szarlotkę włożyć do słoików i zagotować przez 15 minut w garnku z wrzącą wodą.
Do czego użyć prażone jabłka?
Takie jabłka można z powodzeniem użyć do szarlotki. A wiadomo nie od dziś, że domowa szarlotka z budyniem lub szarlotka królewska będzie potrzebować świetnego farszu. Ponadto uprażone jabłka będą znakomicie smakować do owsianki, rolady biszkoptowej, do naleśników lub do ryżu z jabłkami. Jeśli po uprażeniu zblendujecie jabłka na gładką masę, to otrzymacie niesamowicie smaczny mus jabłkowy. Takie jabłka będą świetnie smakować na grzance z chleba.
Jakie jabłka nadają się na szarlotkę?
Do prażenia najlepiej wybierać twarde jabłka o słodkim lub słodko-kwaśnym smaku. Świetnie sprawdzają się stare odmiany jabłoni np.: szara reneta, kosztela, antonówki lub papierówki. Z nowszych gatunków jabłoni wyśmienicie smakują jabłka o nazwie idared. Ważne, aby po uprażeniu całkowicie się nie rozpadły.
Aromatyczne jabłko na szarlotkę. Zobacz sprawdzony przepis n...
Aby gotowanie było jeszcze prostsze
kup teraz

Robot planetarny TEESA Easy Cook Single
Robot planetarny TEESA Easy Cook Single
kup teraz

Robot kuchenny RUSSELL HOBBS Desire 24730-56
Robot kuchenny RUSSELL HOBBS Desire 24730-56
kup teraz

Robot planetarny CLATRONIC KM 3711 błękitny
Robot planetarny CLATRONIC KM 3711 błękitny
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC Z-Line TT-002
Robot planetarny TURBOTRONIC Z-Line TT-002
kup teraz

Robot planetarny ELECTROLUX Kitchen Assistent EKM 4100, 1000 W
Robot planetarny ELECTROLUX Kitchen Assistent EKM …
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 czerwony
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-002 czerwony
kup teraz

Robot planetarny WMF Profi Plus szary
Robot planetarny WMF Profi Plus szary
kup teraz

Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7778/00
Robot kuchenny PHILIPS Avance Collection HR7778/00
kup teraz

Robot planetarny TURBOTRONIC TT-015 czarny
Robot planetarny TURBOTRONIC TT-015 czarny
kup teraz

Robot planetarny PROFICOOK PC-KM 1151
Robot planetarny PROFICOOK PC-KM 1151
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
Erytrol jest szkodliwy?