Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Augustów. Trwają targi Polska Smakuje. Wystawcy zaprezentowali swoje popisowe produkty

Jakub Wróblewski
Jakub Wróblewski
W sobotę (2 lipca) rozpoczęły się targi Polska Smakuje. Na specjalnie przygotowanych stoiskach można spróbować regionalnych produktów. Podczas wydarzenia można spróbować oraz zakupić m.in. sery, miody, wędliny, pieczywo. Wszystko naturalne oraz bezpośrednio od producentów. Wydarzenie odbywa się na Rynku Zygmunta Augusta. W niedzielę ostatni dzień targów.

Promocja polskiej żywności

Celem targów „Polska smakuje” jest promowanie produktów rolnych i żywnościowych, w tym szczególnie ekologicznych, tradycyjnych i regionalnych. Głównym komunikatem „Polska smakuje” jest jasny i czytelny przekaz, że żywność wytwarzana w ramach systemów jakości żywności i posiadająca stosowne, uznawane przez MRiRW certyfikaty, spełnia najwyższe parametry jakościowe, sanitarne, a także smakowe. Targi to świetna okazja, by kupić zdrową żywność ekologiczną i tradycyjną, a także rękodzieło.

od 16 lat

W 2004 roku, w momencie wejścia do Unii Europejskiej eksportowaliśmy żywność o wartości 4 mld zł. W tym roku zapowiada się około 40 mld zł. Świadczy to o tym, że produkcja żywności w Polsce rozwija się. Marka polskiej żywności znana jest na całym świecie. - mówił europoseł Krzysztof Jurgiel

Producenci zaoferowali swoje najlepsze produkty

Jest to już szósta edycja targów. Tradycyjnie organizatorami są Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa oraz miasto Augustów. W tym roku targi przypadły na 2 i 3 lipca. Do Augustowa zawitali producenci żywności ze wschodniej Polski. Mimo złej pogody, ludzie oblegali stoiska wystawców. Jest to świetna promocja zdrowej oraz tradycyjnej żywności. Dzięki targom producenci mogą pozyskać nowych klientów oraz zaprezentować swoje popisowe produkty. Natomiast konsumenci mogą bezpośrednio pozyskać dobrej jakości, polską żywność. W tym roku targi goszczą producentów nie tylko z województwa podlaskiego. Pojawili się również wystawcy z województw: mazowieckiego, lubelskiego oraz warmińsko-mazurskiego.

Wystawcy na targach mogą pochwalić się swoimi produktami. Są one bardzo smaczne oraz zdrowe. Żywność u wystawców jest certyfikowana. Ludzie zwracają uwagę podczas robienia zakupów na oznaczenie Produkt Polski. Oznaczenie jest darmowe oraz dobrowolne. Jednak znak dużo znaczy dla konsumenta - mówiła dyrektor KOWR OT w Białymstoku Jadwiga Zabielska

Podczas targów wręczono statuetki za współpracę z OT KOWR w Białymstoku. Nagrody otrzymali:

  • Apolinary Leoniewski
  • Tadeusz Markowski
  • Wojciech Kakareko
  • Małgorzata i Jacek Chylińscy
  • Mirosława Jaroszewicz-Łojewska

Przybyli goście mogli spróbować jagnięciny z okolic Wiżajn, podanej na pszenicy. Danie serował Bogdan Mróz szef kuchni Tatarak hotel LOFT.

Nasze Kulinarne Dziedzictwo

Podczas targów rozstrzygnięto konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Konkurs ma za zadanie wyłonić najlepsze regionalne produkty żywnościowe. Dodatkowo nominowano 6 produktów do nagrody "Perła 2022". Jest to główna nagroda w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Wybrane podlaskie produkty będą rywalizowały na scenie ogólnopolskiej.

II dzień targów

W niedzielę kolejny dzień targów. Na przybyłych gości czeka masa atrakcji. Szef kuchni Bogdan Mróz zaprezentuje sękacz pieczony na ogniu. Poznamy rezultat konkursu na najładniejsze stoisko wystawiennicze. Na dzieci czekają animację oraz zabawy. O godz. 15 oficjalne zakończenie targów.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna