Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Augustów. Zakończyła się kolejna edycja targów Polska Smakuje. Znamy zwycięzców w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”

Jakub Wróblewski
Jakub Wróblewski
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa Oddział Terenowy w Białymstoku
Zakończyła się kolejna edycja targów Polska Smakuje. Podczas wydarzenia można było spróbować oraz zakupić m.in. sery, miody, wędliny, pieczywo. Impreza przyciągnęła masę ludzi. Podczas targów poznaliśmy zwycięzców oraz wyróżnionych w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”.

Podczas targów producenci ze wschodniej Polski zaprezentowali swoje produkty. Przybyli goście mieli możliwość zarówno spróbować jak i kupić żywność. Targi tradycyjnie zorganizował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Na scenie prezentowali się m.in. artyści oraz laureaci konkursu sygnalistów myśliwskich.

Poznaliśmy wyniki konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictw"

W konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" rywalizowało blisko 30 producentów, którzy do konkursu zgłosili ponad 60 produktów. W skład komisji konkursowej weszli przedstawiciele: Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego, Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego, Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz OT KOWR w Białymstoku. Łącznie nagrodzono potrawy i produkty w czterech kategoriach. Podczas oceniania uwzględniano: smak, wierność kulinarnym tradycjom oraz wykorzystanie produktów lokalnych.

Laureaci w kategorii: Produkty pochodzenia zwierzęcego

produkty mięsne:

  • I nagroda – Rafał Dyczewski, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Masarnia Rodzinna „Dyczewscy”(Suwalki) – za „Koronę weselną”;
  • I nagroda – Alicja Sienkiewicz-Dawidowska z KGW w Rudzie – za „Roladę z dzikiej kaczki”;
  • I nagroda - Małgorzata Wojtach „Biebrzańskie Smaki” ze Szpakowa (gm. ) – za polędwicę dojrzewającą;

produkty rybne: I nagroda – KGW w Radziłowie – „Jaziowe nóżki”;
produkty mleczne:

  • I nagroda – Paweł Bujnowski RHD (Goniądz) – Ser biebrzański „Batalion”;
  • I nagroda – Adam Lewczuk „Sery z Puszczy” (Hajnówka) – Ser z czosnkiem niedźwiedzim;

miody:I nagroda – Tadeusz Kruszewski „Pasieka Majowa” (Szepietowo) – Miód znad Buga.
Wyróżnienia:

  • RHD Swojskie Wędliny Magdalena Kossakowska – za kaszankę;
  • Lucyna Tkaczuk z KGW Hołodzianki – mięsny specjał w słoiku;
  • Monika Giczewska catering NIKA (gm. Raczki) – pasztet ze szczupaka jeziornego;
  • Wioletta Wróblewska KGW w Brzeźniu – lin w occie;
  • Halina Raducha (gm. Dąbrowa Białostocka) – sery „gałańskie”.

Laureaci w kategorii: Produkty pochodzenia roślinnego

przetwory warzywne:I nagroda – Małgorzata Ostapowicz, Agroturystyka „Leśny dworek” w Kryłatce – Turki (kołpaki) marynowane
przetwory zbożowe: I nagroda – kisiel owsiany – Helena Kalinowska, Stowarzyszenie „Moszczonka” z Moszczony Pańskiej
wyroby cukiernicze:

  • I nagroda – Bożena Radziszewska (Szepietowo) – piernik dojrzewający
  • I nagroda – Regina Pik (Puńsk) – mrowisko

Wyróżnienia:

  • Zbigniew Cybula – łodygi czosnkowe w zalewie
  • Teresa Wykowska – ogórki kiszone z beczki
  • Anna Sienkiewicz – syrop „Na zdrowie”
  • Jan Tomaszewski - chleb swojski na zakwasie i serwatce

Laureaci w kategorii: Napoje regionalne

bezalkoholowe: I nagroda – Renata Lewocz, Agroturystyka „Zielony domek nad Biebrzą” – podpiwek chmielowy na czarnym bzie
alkoholowe:I nagroda – Alina Jankowska – wino różane
Wyróżnienie Wioletta Wróblewska KGW w Brzeźniu – nalewka na korzeniu z pokrzywy

Laureaci w kategorii: Inne produkty regionalne

I nagroda – Marta Grygoruk z KGW Hołodzianki – postne pączki z kapustą i grzybami
Wyróżnienia

  • Wojciech Ofman z KGW Sąsiedzi Kolonia Boćki – „Cymbały”
  • Dorota Puchalska Gospoda „Ziemia Brańska” – Kulebiak „nieziemski”
  • Teresa Biziewska BITE – PHU (Wigry) – soczewiaki

Nominowano 6 produktów do nagrody "Perła 2022". Jest to główna nagroda w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Wybrane podlaskie produkty będą rywalizowały na scenie ogólnopolskiej. W tym roku miano "Perły 2022" powalczą:

  • Gęsi pipek - Koła Gospodyń Wiejskich w Radziłowie;
  • Salceson ozorkowy – RHD „Swojskie wędliny” – Magdaleny Kossakowskiej z Dobrego Lasu (gm. Zbójna);
  • Galaretka z czerwonej porzeczki – Haliny Raduchy z Ostrowia (gm. Dąbrowa Białostocka);
  • Kapusta kiszona w główce – Anny Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej;
  • Chleb wiejski na zakwasie – Marianny Rogało z Gospodarstwa agroturystycznego „Biebrzańskie Eldorado” w Dolistowie Starym;
  • Augustowski rogal – Małgorzaty Ostapowicz z Agroturystyki „Leśny Dworek” w Kryłatce (gm. Sztabin).

Zwycięzców poznamy tradycyjnie podczas targów w Poznaniu.

Zobacz też:Augustów. Trwają targi Polska Smakuje. Wystawcy zaprezentowali swoje popisowe produkty

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna