Podczas targów producenci ze wschodniej Polski zaprezentowali swoje produkty. Przybyli goście mieli możliwość zarówno spróbować jak i kupić żywność. Targi tradycyjnie zorganizował Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Na scenie prezentowali się m.in. artyści oraz laureaci konkursu sygnalistów myśliwskich.
Poznaliśmy wyniki konkursu "Nasze Kulinarne Dziedzictw"
W konkursie "Nasze Kulinarne Dziedzictwo" rywalizowało blisko 30 producentów, którzy do konkursu zgłosili ponad 60 produktów. W skład komisji konkursowej weszli przedstawiciele: Urzędu Marszałkowskiego Województwa Podlaskiego, Polskiej Izby Produktu Lokalnego i Regionalnego, Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz OT KOWR w Białymstoku. Łącznie nagrodzono potrawy i produkty w czterech kategoriach. Podczas oceniania uwzględniano: smak, wierność kulinarnym tradycjom oraz wykorzystanie produktów lokalnych.
Laureaci w kategorii: Produkty pochodzenia zwierzęcego
produkty mięsne:
- I nagroda – Rafał Dyczewski, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Masarnia Rodzinna „Dyczewscy”(Suwalki) – za „Koronę weselną”;
- I nagroda – Alicja Sienkiewicz-Dawidowska z KGW w Rudzie – za „Roladę z dzikiej kaczki”;
- I nagroda - Małgorzata Wojtach „Biebrzańskie Smaki” ze Szpakowa (gm. ) – za polędwicę dojrzewającą;
produkty rybne: I nagroda – KGW w Radziłowie – „Jaziowe nóżki”;
produkty mleczne:
- I nagroda – Paweł Bujnowski RHD (Goniądz) – Ser biebrzański „Batalion”;
- I nagroda – Adam Lewczuk „Sery z Puszczy” (Hajnówka) – Ser z czosnkiem niedźwiedzim;
miody:I nagroda – Tadeusz Kruszewski „Pasieka Majowa” (Szepietowo) – Miód znad Buga.
Wyróżnienia:
- RHD Swojskie Wędliny Magdalena Kossakowska – za kaszankę;
- Lucyna Tkaczuk z KGW Hołodzianki – mięsny specjał w słoiku;
- Monika Giczewska catering NIKA (gm. Raczki) – pasztet ze szczupaka jeziornego;
- Wioletta Wróblewska KGW w Brzeźniu – lin w occie;
- Halina Raducha (gm. Dąbrowa Białostocka) – sery „gałańskie”.
Laureaci w kategorii: Produkty pochodzenia roślinnego
przetwory warzywne:I nagroda – Małgorzata Ostapowicz, Agroturystyka „Leśny dworek” w Kryłatce – Turki (kołpaki) marynowane
przetwory zbożowe: I nagroda – kisiel owsiany – Helena Kalinowska, Stowarzyszenie „Moszczonka” z Moszczony Pańskiej
wyroby cukiernicze:
- I nagroda – Bożena Radziszewska (Szepietowo) – piernik dojrzewający
- I nagroda – Regina Pik (Puńsk) – mrowisko
Wyróżnienia:
- Zbigniew Cybula – łodygi czosnkowe w zalewie
- Teresa Wykowska – ogórki kiszone z beczki
- Anna Sienkiewicz – syrop „Na zdrowie”
- Jan Tomaszewski - chleb swojski na zakwasie i serwatce
Laureaci w kategorii: Napoje regionalne
bezalkoholowe: I nagroda – Renata Lewocz, Agroturystyka „Zielony domek nad Biebrzą” – podpiwek chmielowy na czarnym bzie
alkoholowe:I nagroda – Alina Jankowska – wino różane
Wyróżnienie Wioletta Wróblewska KGW w Brzeźniu – nalewka na korzeniu z pokrzywy
Laureaci w kategorii: Inne produkty regionalne
I nagroda – Marta Grygoruk z KGW Hołodzianki – postne pączki z kapustą i grzybami
Wyróżnienia
- Wojciech Ofman z KGW Sąsiedzi Kolonia Boćki – „Cymbały”
- Dorota Puchalska Gospoda „Ziemia Brańska” – Kulebiak „nieziemski”
- Teresa Biziewska BITE – PHU (Wigry) – soczewiaki
Nominowano 6 produktów do nagrody "Perła 2022". Jest to główna nagroda w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo. Wybrane podlaskie produkty będą rywalizowały na scenie ogólnopolskiej. W tym roku miano "Perły 2022" powalczą:
- Gęsi pipek - Koła Gospodyń Wiejskich w Radziłowie;
- Salceson ozorkowy – RHD „Swojskie wędliny” – Magdaleny Kossakowskiej z Dobrego Lasu (gm. Zbójna);
- Galaretka z czerwonej porzeczki – Haliny Raduchy z Ostrowia (gm. Dąbrowa Białostocka);
- Kapusta kiszona w główce – Anny Sienkiewicz z Czarnej Wsi Kościelnej;
- Chleb wiejski na zakwasie – Marianny Rogało z Gospodarstwa agroturystycznego „Biebrzańskie Eldorado” w Dolistowie Starym;
- Augustowski rogal – Małgorzaty Ostapowicz z Agroturystyki „Leśny Dworek” w Kryłatce (gm. Sztabin).
Zwycięzców poznamy tradycyjnie podczas targów w Poznaniu.
Zobacz też:Augustów. Trwają targi Polska Smakuje. Wystawcy zaprezentowali swoje popisowe produkty
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?