Agata Wodzień-Nowak
redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
917 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Wcześniej również w pracy zawodowej poruszałam tematykę rolniczą, która jest mi szczególnie bliska. Sama pochodzę z rodziny rolniczej.
O czym piszę jako redaktorka Strefy Agro?
Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Bazując na wciąż poszerzanej wiedzy na temat rolnictwa i szeroko pojętej branży agro, przygotowuję materiały, które mają być przede wszystkim merytoryczne i dostarczać cennych, praktycznych informacji czytelnikom.
Za cel w swojej pracy stawiam sobie przekazywanie skomplikowanych zagadnień w sposób jasny, przystępny i zrozumiały dla szerokiego grona odbiorców.
Jako redaktorka Strefy Agro piszę zarówno o aktualnych wydarzeniach, jak i o ponadczasowych trendach i wyzwaniach stojących przed rolnictwem. Interesują mnie również zagadnienia społeczne, jak współczesne postrzeganie rolnika czy te w bardzo praktyczny sposób związane z żywnością, np. prawidłowy sposób przechowywania jajek.
Chcę, by artykuły były interesujące zarówno dla rolników, jak i dla osób, które chcą dowiedzieć się więcej o tej ważnej dziedzinie.
Jak widzę współczesne polskie rolnictwo?
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję, a czasem mam wrażenie, że wręcz rewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. wojną na Ukrainie, unijnymi regulacjami. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczęli na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Krótko o mojej historii pracy dziennikarskiej
Dziennikarstwo jest ze mną od ponad 20 lat, kiedy swoje pierwsze kroki stawiałam w gazetkach szkolnych. Gdy pierwszy numer trafił w moje ręce, poczułam, że coś ciągnie mnie, by być z drugiej strony.
Najważniejszym doświadczeniem u progu pracy zawodowej było jednak 5 lat spędzonych w redakcji studenckiego Radia Uniwersytet. Jako reporterka i prowadząca program informacyjno-publicystyczny miałam znakomitą okazję rozmawiać na antenie ze zróżnicowanymi, wspaniałymi gośćmi.
Pracę zawodową od 2012 roku związałam z dziennikarstwem internetowym, pojawiając się także na łamach papierowych wydań Gazety Pomorskiej i innych tytułów Polska Press Grupy. Miałam tu również prawdziwą przyjemność prowadzić program rolniczy Agro Pomorska, co dało mi możliwość zdobycia doświadczeń pracy po obu stronach kamery. Dziś współtworzę redakcję serwisów tematycznych Polska Press Grupy.
KRUS wypłaci nowy dodatek do emerytury. Wnioski można składać od 1 lipca
Emeryt KRUS czy ZUS może dostać nowy dodatek do emerytury w wysokości 300 złotych miesięcznie. Od 1 lipca 2023 roku zacznie obowiązywać ustawa o świadczeniu...
Dopłaty do drobiu. Zakończył się nabór o rekompensaty za ptasią grypę
Z powodu ograniczeń, z jakimi branża drobiarska zmagała się w obliczu występowania grypy ptaków, ministerstwo rolnictwa chce wprowadzenia rekompensat w sektorze...
W ARiMR kończą się te ważne nabory. Pospiesz się z wnioskiem!
Trwa szereg naborów pomocowych m.in. o dopłaty do zboża, silosów czy nawozów, które prowadzi Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Część rolników...
Suche gofry nad morzem za 10 zł? Liczymy, ile kosztuje gofr zrobiony w domu
Wakacje nad morzem mają smak lodów, ryb i oczywiście gofrów. Te z owocami i bitą śmietaną lub uwielbianą przez dzieci posypką potrafią zaskoczyć ceną. 23 złote...
Żarłoczna gąsienia atakuje. Te metody mogą uratować krzewy w ogrodzie
Posiadacze bukszpanów alarmują, że ćma bukszpanowa grasuje na krzewach. Sposoby zwalczania ćmy bukszpanowej są pilnie poszukiwane przez posiadaczy ogródków....
W weekend targi w Minikowie. Program i godziny otwarcia Agro-Tech 2023
Trwa kolejny rok targów rolniczych. Przed nami Agro-Tech 2023 w Minikowie, czyli kolejne wydarzenie adresowane do producentów rolnych. Zebraliśmy terminy...
Tańszy prąd dla rolników w 2023. Został ostatni dzień na złożenie wniosku!
Rolnicy znaleźli się w grupie z najwyższym limitem zużycia prądu, do którego będzie obowiązywało zamrożenie cen za energię elektryczną w 2023 roku. Zostały...
Jak zapowiadają się zbiory zbóż w sezonie 2023? Ceny i sytuacja na polach
Ceny zbóż w Polsce są z niepokojem obserwowane przez rolników. Pierwsze zbiory jęczmienia trafiają do silosów, głównie w województwach dolnośląskim i...
Zagrożone są jare zboża w ponad 65 proc. gminach w Polsce. Nowy raport suszowy
Susza rolnicza w sezonie 2023 powiększyła swój obszar. Druga połowa wiosny wysuszyła polskie pola, co pokazuje najnowszy raport Instytutu Upraw Nawożenia i...
Ile można zaoszczędzić, robiąc domowe przetwory? Skąd wziąć tańsze warzywa i owoce?
Szczyt sezonu na krajowe owoce i warzywa właśnie się zaczyna. Czy robienie własnych słoików z ogórkami, buraczkami, sałatkami i kompotem będzie tańsze niż...