Agata Wodzień-Nowak
wydawca, redaktor onlineStrefa AgroBydgoszcz
909 materiałów
Serwis Strefa Agro powstał w czerwcu 2015 roku, a ja mam sposobność współtworzyć go od początku. Obszary, którymi interesuję się zawodowo to przede wszystkim:
- rolnictwo,
- żywność,
- ogrodnictwo,
- społeczność wiejska.
Rolnictwo jest bardzo ważną częścią polskiej gospodarki i wciąż dynamicznie się zmienia, opowiadając na potrzeby i wyzwania XXI wieku. Sektor agro rozwija się i przechodzi technologiczną, cyfrową ewolucję. Rolnictwo precyzyjne przy pomocy nowoczesnych narzędzi pozwala lepiej planować, szacować i wychodzić naprzeciw potrzebom roślin czy zwierząt.
Polskie rolnictwo coraz śmielej specjalizuje się, a rolnicy podnoszą kompetencje, z szacunkiem traktując ziemię, jako warsztat pracy. Rolnictwo podobnie jak inne sektory gospodarski jest też obszarem wrażliwym na tym, co dzieje się na światowych rynkach.
Globalne wyzwania, a może wprost problemy, docierają i do naszych gospodarstw. Zmiany w handlu, zaburzenia w łańcuchach dostaw związane np. z pandemią COVID-19, wojna na Ukrainie, rynkowe gry np. ceną gazu silnie oddziałują na ciągłość i opłacalność produkcji. Dużą rolę odgrywają czynniki zewnętrzne, jak warunki atmosferyczne, a produkcja pod chmurką jest narażona na susze, nawałnice czy wymrożenia. W rolnictwie jednak nie ma czasu na przerwy i przestoje.
To sektor strategiczny, bo zapewniający bezpieczeństwo żywnościowe. Z jednej strony liczą się światowe trendy, a z drugiej lokalność, którą konsumenci zaczynają na nowo doceniać. Świadome zakupy i zrównoważony rozwój jako silne trendy powodują, że zakupy prosto od rolnika są modne i poszukiwane. Przykładem są regionalne e-bazarki z bazą produktów i kontaktów bezpośrednio od producentów. Duże znaczenie ma wsparcie - dopłaty bezpośrednie i inne formy pomocy z budżetu unijnego i krajowego.
O tym wszystkim piszę na Strefie Agro, serwisie, który ma przynosić użyteczną wiedzę, praktyczne porady, ważne doniesienia. Jest miejsce na inspiracje i ciekawostki. To miejsce dla rolnictwa, konsumenta i powiązanych z nimi obszarów. Zachęcam do kontaktu: [email protected].
Ceny za świnie nagle spadły, a rolnicy pytają, dlaczego. Chcą kompleksowych zmian
- Obecna sytuacja zahacza o Armagedon - pisze Bartosz Czarniak o tym, co obecnie dzieje się na rynku trzody chlewnej. - Rolnicy umieją liczyć. Żaden rozsądny...
Wiosna może nas zaskoczyć. Znamy pierwsze prognozy IMGW na kwiecień 2024
Co prawda mamy jeszcze grudzień, jednak IMGW publikuje już prognozę pogody sięgającą do kwietnia 2024 roku. Wiosna będzie ciepła i sucha czy może zimna i mokra?...
Zbliża się pierwszy dzień kalendarzowej zimy. Kiedy przypada?
Zimowe warunki poczuliśmy już na przełomie listopada i grudnia, jednak ta pora roku w kalendarzu jeszcze przed nami. Na zimę czekają wielbiciele śniegu albo...
ARiMR zaczęła wypłatę pieniędzy dla kolejnej grupy rolników
Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa zaczęła wypłatę z kolejnego programu pomocowego. Tym razem wsparcie trafia do plantatorów truskawek lub...
Nie z każdego mleka zrobisz twaróg. Tak powstaje domowy biały ser
Twaróg domowej roboty to dziś rarytas. Bez trudu możemy kupić od rolników zajmujących się produkcją białego sera z mleka własnych krów, na jarmarkach z...
Co roku dostawałem zaliczki dopłat, a w tym roku nie. Dlaczego? ARiMR wyjaśnia
Co roku dostawałem zaliczkę ekologiczną, bo jestem rolnikiem ekologicznym, w tym roku zaliczki brak. Czy coś wiadomo w tej sprawie? - zapytał pan Wiesław, a my...
Odkrywamy lokalne smaki przed świętami. Tych 9 regionalnych szynek warto spróbować
Szynka pieczona w chlebie, szynka indycza, a może świąteczna szynka kujawska z kością zagości na twoim stole? Przed zbliżającymi się świętami zaglądamy na Listę...
Gospodynie przyjmują zamówienia na święta. Po ile piernik i pierogi?
Jeszcze można zamówić świąteczne dania — pierniki zdobione lukrem, pierogi z kapustą i grzybami leśnymi, sernik, piernik czy miodownik w małych firmach...
Rolnicy liczą opłacalność. Taki jest koszt uprawy zbóż i rzepaku pod koniec 2023 roku
Kalkulacja kosztów uprawy kukurydzy na ziarno jest na dużym minusie. Ta na kiszonkę wygląda nieco lepiej, ale nadal koszty produkcji przewyższają zarobek ze...
Miód spadziowy i inne odmiany. Tyle dziś kosztuje słoik naturalnego złota
Cena miodu jest tym wyższa, im rzadszego rodzaju jest sam miód. Na najwyższej półce cenowej znajdziemy zatem m.in. miód spadziowy czy wrzosowy. Wielokwiatowy,...