Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
812 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]

Ciasto ze śliwkami jak z cukierni. Puszyste, maślane i rozpływające się w ustach
Obłędnie pachnący cynamonem placek ze śliwkami to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Delikatne i puszyste ciasto drożdżowe jest lekkie jak chmurka. Śliwki do...

Domowy i pełen witamin! Przepis na zdrowy napój bez cukru
Domowy sok marchewkowy to prawdziwa bomba witaminy B, E, C i karotenu. Można pić go w ramach zdrowego deseru. Aby przygotować zdrowy sok z marchwi, nie...

Wypróbowany przepis na ciasto marchewkowe. Temu wypiekowi trudno się oprzeć
Ciasto marchewkowe znane było już w czasach młodości naszych mam. Nasze babcie piekły je w ramach oszczędnego gotowania. W PRL-owskiej kuchni określane było...

Aromatyczna herbata zimowa. Zobacz przepis na herbatę z pomarańczą
Herbaty rozgrzewające to grupa wyjątkowych napojów, po które najchętniej sięgamy w jesienne i zimowe wieczory. Najlepsza herbata zimowa przygotowywana jest na...

Smakowita zupa dyniowa z imbirem i mlekiem kokosowym. Idealna na jesień
Pyszna zupa dyniowa z mlekiem kokosowym to idealny posiłek dodający wigoru. Zestaw orientalnych przypraw sprawia, że zupa wesprze odporność i rozgrzeje. Jeżeli...

Tradycyjny dahl z soczewicy. Odkryj przepis na wyjątkowe danie wegetariańskie
Dahl z soczewicy to rozgrzewający posiłek, który można jeść przez cały rok. Dzięki soczewicy danie ma wysoką zawartość białka. Ostrości dodaje zestaw starannie...

Puszysty deser kawowy z 4 składników. Przebojowy przepis dla miłośników słodkości
Koreańska kawa dalgona coffee była hitem w czasie pandemicznego lockdownu. W kalendarzu świąt nietypowych 29 września przypada Światowy Dzień Kawy. Wystarczyło...

Jak zrobić pumpkin spice latte? Słodka kawa dyniowa na jesień
Dynia to sezonowe warzywo jesieni. Można ją przerabiać na zupę, sos, a przecier z dyni posłuży do zrobienia aromatycznego ciasta. Syrop dyniowy do kawy został...

Deser dla fanów bardzo słodkich ciast. Uwielbiał go sławny pisarz
Tarta limonkowa cieszy się wyjątkową popularnością za oceanem. W Stanach Zjednoczonych obchodzony jest Dzień Key Lime Pie przypadający 26 września. Key lime...

Soczyste kotlety mielone idealne na obiad. Przepis prosto od Magdy Gessler
Kotlety mielone to tradycyjna potrawa popularna w kuchni polskiej. Tradycyjne mielone podawane są z zasmażanymi buraczkami i purée ziemniaczanym. Jednak...
Najpopularniejsze
CENEO.PL MOCCAMASTER CupOne kremowy
Ekspres przelewowy MOCCAMASTER Cup-One CreamKompaktowy ekspres przelewowy...