Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1035 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Wytrawne tartaletki. Smakowita przystawka na kruchym cieście
Szukasz pomysłu na wytrawne tartaletki? Podpowiadam sposób na smakowitą przystawkę na słonym kruchym cieście wypełnione smażonymi pieczarkami z sosem...
Najlepsze zupy na Wielkanoc. Poznaj 5 sprawdzonych propozycji na święta
Śniadanie wielkanocne tradycyjnie rozpoczyna się zupą. W zależności od regionu kraj dzieli się na tych, zajadających barszcz biały lub serwujący tradycyjny...
Apetyczna rolada z kremem budyniowo-śmietanowym. Zrób, a goście oniemieją
Pyszna i spektakularnie wyglądająca rolada wypełniona po brzegi kremem budyniowo-śmietanowym może być ozdobą stołu. Ponadto zrobisz ją z łatwo dostępnych...
Proste kotlety z soczewicy z piekarnika. Odkryj przepis na aromatyczne danie
Soczewica to roślina strączkowa, która szybko się gotuje, a w kuchni roślinnej jest istotnym źródłem białka. Masę na kotlety z soczewicy można połączyć z...
Fenomenalny sernik z rosą. To najlepsze ciasto na Wielkanoc
Szukasz pomysłu na oryginalny sernik na święta? Polecam sernik złota rosa, zwany także sernikiem z rosą. To pyszna masa serowa na kruchym spodzie, zwieńczona...
Smakowite jajka faszerowane bekonem. Ta przystawka powala smakiem i aromatem
Na wielkanocne śniadanie można podawać różnorodne przystawki z jajkami w roli głównej. Na święta proponuje jajka faszerowane bekonem, które przełamują rutynę....
Szybka babka czekoladowa. Poznaj przepis na wielkanocny wypiek
Prosta i szybka babka czekoladowa może być prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. Wierzch ciasta dekoruje posypką z mlecznej czekolady i skórką pomarańczową....
Pyszne ciasto leniwej synowej. Tak pyszne, że znika do ostatniego okruszka
Ciasto leniwej synowej, jak sama nazwa wskazuje, nie wymaga wiele pracy. Jednak efekt jest zaskakujący – delikatny krem z kajmakiem i serkiem mascarpone,...
Pyszne pulpety w sosie chrzanowym. Idealny obiad nie tylko na Wielkanoc
Święta wielkanocne to doskonała okazja do podania delikatnych pulpetów z cielęciny w sosie chrzanowym. To danie jest hitem i smakuje także dzieciom. Najczęściej...
Wyśmienita sałatka z buraków i jajek. Zobacz przepis do obiadu
Szukasz pomysłu na sycącą i szybką do przygotowania przekąskę? Proponuję przepis na wyśmienitą sałatkę z buraków i jajek. Możesz podać ją na imieniny, spotkanie...