W skrócie:
Babcine knedle ze śliwkami to dla mnie smak lata i wakacji. Niech cię nie zwiedzie fakt, że to danie składa się w dużej mierze z owoców. Knedle ze śliwek są bardzo sycące i wystarczą za pełnowartościowy, pożywny obiad. To zasługa ciasta, które robi się z ugotowanych ziemniaków. Oczywiście nie są one później wyczuwalne w smaku, a knedle smakują wprost wybornie. Na samą myśl o knedlach, polanych śmietaną i smażoną na maśle bułką tartą, aż cieknie ślinka. Na szczęście są bardzo proste do zrobienia i poradzi sobie z nimi nawet niewprawny kucharz. Knedle ze śliwką to także świetny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu.
Ciasto na knedle ze śliwkami
Knedle możemy zrobić z dwóch rodzajów ciasta. Wersja z ciastem z ziemniaków jest starsza i tradycyjna. Takie knedle ze śliwkami robiły właśnie nasze babcie. W moim odczuciu te knedle są również bardziej sycące, a ciasto wychodzi bardziej zwarte. Możesz także zrobić knedle z ciasta twarogowego. Jest ono bardziej delikatne i lżejsze. Poniżej podaję przepis na tradycyjne, babcine knedle ze śliwką i z ciastem z ziemniaków.
Babcine knedle ze śliwkami – przepis tradycyjny
Czas przygotowania: 40 minut
Porcja: 4 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
250 g śliwek,
0,5 kg ziemniaków,
szklanka mąki,
1 jajko,
4 łyżki bułki tartej,
2 łyżki masła,
śmietana,
2 łyżki cukru.
Jak zrobić tradycyjne knedle ze śliwkami?
Ziemniaki obierz, pokrój na małe kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie.
Następnie odcedź je i rozgnieć. Możesz także przecisnąć je przez praskę. Zostaw, aby wystygły.
W tym czasie umyj śliwki, rozkrój je i wyjmij pestki.
Ziemniaki przełóż do miski, wsyp mąkę, dodaj jajko i wyrób dłonią na jednolitą masę.
Dłonią uformuj niewielką kulkę i rozpłaszcz ją. Na środek połóż śliwkę i zlep ciasto z powrotem w kulkę.
W ten sam sposób uformuj wszystkie knedle.
W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj knedle partiami na wrzątek. Kiedy wypłyną, gotuj 5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową.
Rozgrzej patelnię, wsyp bułkę tartą i podpraż. Dodaj masło i smaż ok. 2 minuty.
Knedle rozłóż na talerze, polej śmietaną, smażoną bułką i posyp cukrem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Ciasto popapraniec
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?