MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Babcine knedle ze śliwkami. Polane śmietaną i bułką tartą smakują obłędnie. Prosty przepis na tradycyjne knedle z ciastem z ziemniaków

Karolina Głogowska
123rf/kwasny221/zdjęcie ilustracyjne
Sycące, słodkie knedle ze śliwkami polane śmietaną i bułką tartą to pomysł na wakacyjny obiad. Są bardzo łatwe do zrobienia i poradzi z nimi sobie nawet początkujący kucharz. Wypróbuj prosty przepis z zeszytu babci i podaj pyszny, pożywny obiad.

W skrócie:

Babcine knedle ze śliwkami to dla mnie smak lata i wakacji. Niech cię nie zwiedzie fakt, że to danie składa się w dużej mierze z owoców. Knedle ze śliwek są bardzo sycące i wystarczą za pełnowartościowy, pożywny obiad. To zasługa ciasta, które robi się z ugotowanych ziemniaków. Oczywiście nie są one później wyczuwalne w smaku, a knedle smakują wprost wybornie. Na samą myśl o knedlach, polanych śmietaną i smażoną na maśle bułką tartą, aż cieknie ślinka. Na szczęście są bardzo proste do zrobienia i poradzi sobie z nimi nawet niewprawny kucharz. Knedle ze śliwką to także świetny pomysł na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków, które zostały z obiadu.

Ciasto na knedle ze śliwkami

Knedle możemy zrobić z dwóch rodzajów ciasta. Wersja z ciastem z ziemniaków jest starsza i tradycyjna. Takie knedle ze śliwkami robiły właśnie nasze babcie. W moim odczuciu te knedle są również bardziej sycące, a ciasto wychodzi bardziej zwarte. Możesz także zrobić knedle z ciasta twarogowego. Jest ono bardziej delikatne i lżejsze. Poniżej podaję przepis na tradycyjne, babcine knedle ze śliwką i z ciastem z ziemniaków.

Babcine knedle ze śliwkami – przepis tradycyjny

Czas przygotowania: 40 minut

Porcja: 4 osoby

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g śliwek,

  • 0,5 kg ziemniaków,

  • szklanka mąki,

  • 1 jajko,

  • 4 łyżki bułki tartej,

  • 2 łyżki masła,

  • śmietana,

  • 2 łyżki cukru.

Jak zrobić tradycyjne knedle ze śliwkami?

  1. Ziemniaki obierz, pokrój na małe kawałki i ugotuj w lekko osolonej wodzie.

  2. Następnie odcedź je i rozgnieć. Możesz także przecisnąć je przez praskę. Zostaw, aby wystygły.

  3. W tym czasie umyj śliwki, rozkrój je i wyjmij pestki.

  4. Ziemniaki przełóż do miski, wsyp mąkę, dodaj jajko i wyrób dłonią na jednolitą masę.

  5. Dłonią uformuj niewielką kulkę i rozpłaszcz ją. Na środek połóż śliwkę i zlep ciasto z powrotem w kulkę.

  6. W ten sam sposób uformuj wszystkie knedle.

  7. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzucaj knedle partiami na wrzątek. Kiedy wypłyną, gotuj 5 minut. Wyjmuj łyżką cedzakową.

  8. Rozgrzej patelnię, wsyp bułkę tartą i podpraż. Dodaj masło i smaż ok. 2 minuty.

  9. Knedle rozłóż na talerze, polej śmietaną, smażoną bułką i posyp cukrem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna