MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Babciny sok z aronii na zimę. Do tego przepisu nie potrzebujesz sokownika. Oto prosta metoda na zdrowy dodatek do herbaty

Anna Daniluk
Tradycyjny sok z aronii można podawać w eleganckim kieliszku.
Tradycyjny sok z aronii można podawać w eleganckim kieliszku. 123rf.com/fotoaloja/zdjęcie ilustracyjne
Sok z aronii to idealny dodatek do rozgrzewającej herbaty. W tym przepisie nie potrzeba korzystać z sokownika, a wystarczy połączyć dwa łatwo dostępne składniki. Według tego przepisu można przygotować także sok z jagód, porzeczek lub jeżyn. Zobacz przepis na domowy sok z aronii jak od babci.

W skrócie

Aromatyczny sok z aronii przygotowywany jest w szczycie sezonu, czyli od połowy i z końcem sierpnia. Wtedy owoce są dojrzałe, nie ma problemu z ich dostępnością, a także ich cena nie zrujnuje domowego budżetu. Sok z aronii, co do zasady, jest niskokaloryczny. W wersji bez dodatku cukru, kiedy korzysta się z bardzo dojrzałych i słodkich owoców, będzie miał około 47 kalorii. Aronia jest źródłem witaminy C, A, P i z grupy B. Szczególnie przydaje się pić ją w czasie wzmożonych zachorowań na grypę i przeziębienia. Domowy sok z aronii najczęściej dodaje się do zimowej herbaty, rozcieńcza gorącą wodą lub używa do polewania naleśników i gofrów. Zobacz przepis na domowy sok z aronii dla całej rodziny.

Sok z aronii – przepis na zdrowy napój

Liczba porcji: na 2 butelki po 500 ml lub 4 słoiki po 300 ml.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

Opcjonalnie:

  • 1 laska cynamonu,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 2 suszone goździki.

Jak zrobić sok z aronii domowym sposobem?

Przygotowanie:

  1. Owoce należy dokładnie umyć, oczyścić z szypułek (np.: przy pomocy widelca) i odsączyć z wody.
  2. Aronie należy wsypać do dużego garnka z grubym dnem i zasypać białym cukrem kryształem.
  3. Wedle uznania i dla wzmocnienia wartości smakowych można dodać korzenne przyprawy, czyli laskę cynamonu, anyż i goździki.
  4. Owoce należy gotować na małym ogniu przez około 15 – 20 minut, aż puszczą sok.
  5. Następnie owoce należy przecedzić przez sitko i sok z aronii wlewać do dużego dzbanka.
  6. Powstały sok z aronii należy wlewać do wyparzonych butelek lub słoików, napełniając je wysokości 1 centymetra poniżej brzegu.
  7. Kolejnym krokiem jest zakręcenie słoika lub butelki. Sok z aronii można pasteryzować, aby przedłużyć jego termin przydatności do spożycia.

Sok z aronii z sokowirówki

Nasze mamy i babcie często korzystały z dobrodziejstw sokowirówki. Najpierw wyciskały w niej sok z aronii, a następnie w garnku zagotowywały z cukrem. Dzięki temu etapowi można uzyskać bardziej esencjonalny w smaku sok.

Zastosowanie soku z aronii

Domowy sok z aronii można wykorzystać do zrobienia syropu. Wystarczy dodać więcej cukru do wyciśniętego płynu. Z takiego syropu z aronii można zrobić kisiel, domową galaretką albo zrobić żelkę do biszkoptów. Sok aroniowy sprawdzi się także jako dodatek do aromatycznej owsianki z dodatkiem bakalii. Sok z aronii można dodać do twarogu do przekładania naleśników. W ten sposób farsz nabierze ładnego fioletowego koloru.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Pij soki na zdrowie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna