Przepisy naszych Czytelników na wielkanocne baby. Zobacz, jak zrobić pyszną babkę wielkanocną:
„Udana baba wielkanocna jest największą chlubą gospodyni” - pisała autorka przedwojennego poradnika pieczenia ciast. Tym, czym na pierwszy rzut oka wyróżnia się to ciasto, jest kształt. Piecze się je bowiem w charakterystycznych karbowanych formach o kształcie ściętego stożka, a po upieczeniu oblewa lukrem lub czekoladą.
Jak czytamy w przedwojennym poradniku: „Udanie się bab zależy przede wszystkim od suchości mąki, dobroci drożdży i świeżości jaj”. Pieczmy więc kształtne i pyszne baby w te święta!
- Tradycyjna wielkanocna babka piaskowa
- Wielkanocna łatwa i szybka babka piaskowa
- Wielkanocna trójkolorowa babka Koła Gospodyń Wiejskich
- Wielkanocna baba herbaciana z lukrem
- Wielkanocna babka parzona
- Wielkanocna babka czekoladowa z wiśniami kandyzowanymi
- Tradycyjna wielkanocna babka drożdżowa Koła Gospodyń Wiejskich
- Wielkanocna baba kakaowa
- Wielkanocna babka herbaciana z rodzynkami i suszoną wiśnią
- Wielkanocna szybka babka
- Wielkanocna babka o smaku Rafaello
Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Baba wielkanocna to niewątpliwie królowa świątecznych stołów. Warto więc też wspomnieć, że jest nie tylko smaczna, ale i zdrowe! Jej najistotniejszym składnikiem są drożdże, które charakteryzują się niezwykłym bogactwem wartości odżywczych. Są źródłem łatwo przyswajalnego białka, aminokwasów, naturalnych witamin z grupy B, które korzystnie wpływają na układ nerwowy oraz zwiększają ogólną witalność organizmu. Jedzmy więc babę na zdrowie!
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?