Chyba nigdzie nie ma tylu kulinarnych wariacji na temat ziemniaka jak na Podlasiu. Kartacze, placki ziemniaczane, kiszka i babka ziemniaczana, tolkanica z skwarkami i kiszonym ogórkiem (podsmażone ugotowane ziemniaki,rozdrobnione na patelni) to pyszne potrawy, które wzięły się po prostu z... biedy.
Dziś babka ziemniaczana nie jest już przysmakiem biedoty, ale regionalnym przysmakiem. To potrawa ze starkowanych ziemniaków, którą piecze się w piekarniku. Nie wypada być w Supraślu i nie spróbować tamtejszych wyrobów. To właśnie w tej podbiałostockiej miejscowości odbywają się co roku "Mistrzostwa Świata w Pieczeniu Kiszki i Babki Ziemniaczanej". Każdy z uczestników konkursu, ma swoją własną sekretną "recepturę". Oto przepis, dla tych, którzy sami chcą spróbować swoich sił w kuchni.
Składniki:
2 kg ziemniaków
1/2 kg boczku wędzonego
2 duże cebule
4 łyżki oleju
2 jajka
sól
pieprz
majeranek
Sposób przyrządzenia: Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce (jak na placki ziemniaczane), dodać 4 łyżki oleju aby nie ściemniały.Boczek pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Pod koniec smażenia dodać cebulkę aby się zeszkliła. Całość wrzucić do startych ziemniaków. Dodać jajka i przyprawy. Wymieszać. Masę przełożyć na blachę wysmarowaną olejem. Na wierzchu można położyć parę plasterków szynki. Piec w temperaturze 190-200 st. C przez 1,5 godziny.
Niektóre gospodynie do surowej masy ziemniaczanej dodają również grzyby, podsmażone wcześniej mielone mięso lub żeberka. Żeberka należy podzielić na kawałki, przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i podsmażyć.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?