Bakteria EHEC. Zatrute ogórki. Po ich spożyciu 14 osób zmarło

KP
Bakteria EHEC. Zatrute ogórki trafiły do Niemiec z Hiszpanii. Nie zlokalizowano jeszcze źródła zakażenia
Bakteria EHEC. Zatrute ogórki trafiły do Niemiec z Hiszpanii. Nie zlokalizowano jeszcze źródła zakażenia sxc.hu
Z powodu bakterii escherichia coli znajdującej się w zakażonych warzywach, w Niemczech w ciągu tygodnia zmarło 14 osób, a liczba zakażonych przekroczyła tysiąc, z czego 274 jest w ciężkim stanie.

Bakteria EHEC. Zatrute ogórki

Przypadki zachorowań z powodu zatruć tą baktrią odnotowano także w Czechach, Szwecji, Wielkiej Brytanii i Austrii.

31-letnia Polka, która potwierdziła zjedzenie warzyw na terenie Niemiec, trafiła do szpitala w Szczecinie z zakażeniem bakterią EHEC - bardzo groźnym szczepem pałeczki okrężnicy escherichia coli. Jak napisał dziennik "Fakt", stan kobiety uległ pogorszeniu i trafiła na oddział intensywnej terapii, w celu oczyszczenia krwi.

Dlaczego te bakterie są takie groźne? W EHEC znajduje się związek toksyczny niszczący drobne naczynia krwionośne, uszkadzający jelita, nerki, a także inne narządy. Szczep EHEC wywołuje najpierw bóle brzucha, później krwawą biegunkę, a także wymioty i wysoką gorączkę.

Niemcy na liście hiszpańskich warzyw zagrożonych bakterią umieścili oprócz ogórków także pomidory, sałatę oraz bakłażany.

Media uspokajają, że w Polsce nie ma powodu do niepokoju. Główny inspektor sanitarny poinformował, że nie zanotowano zachorowań wywołanych werocytotoksycznym szczepem E. coli. "Zaleca się jednak szczególną ostrożność w szczególności w spożywaniu warzyw importowanych z obszarów dotkniętych zachorowaniami lub z krajów wskazywanych jako możliwe źródło zakażenia" - dodał.

Bakterie przeniosły się na warzywach najprawdopodobniej ze skażonej wody, którą zraszano warzywa. Aby pozbyć się bakterii z warzyw, należy umyć je we wrzątku, ponieważ bakteria ginie po 20 minutach w 60°C. Także środki dezynfekujace działają na nią zabójczo.

Należy także pamiętać o dokładnym myciu rąk oraz wszystkich naczyń i przyborów kuchennych, które miały kontakt z warzywami.

E. coli znajduje się w jelicie grubym człowieka i jest pożyteczną bakterią. Jeżeli jednak dostanie się do innych tkanek, może spowodować m.in. zapalenie nerek i układu moczowego, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i otrzewnej. E. coli znajduje się także w jelicie zwierzęcym i może przedostać się do wód gruntowych wraz ze zwierzęcymi odchodami. Jeżeli skażoną wodą zostaną umyte lub zroszone produkty, mogą one spowodować zakażenie organizmu.

Czytaj e-wydanie »

Flesz: Wegańskie ubrania. Made in Poland

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3