Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Będą lepiej ratować i karmić (zdjęcia)

Iza Wysocka
Robert Wojdyna, kierownik zakładu żywienia w nowym szpitalu przy nowym piecu konwekcyjno-parowym. W jego większym odpowiedniku można przyrządzić równocześnie tysiąc kotletów!
Robert Wojdyna, kierownik zakładu żywienia w nowym szpitalu przy nowym piecu konwekcyjno-parowym. W jego większym odpowiedniku można przyrządzić równocześnie tysiąc kotletów!
Ostrołęka. Kuchnia i Szpitalny Oddział Ratunkowy - te miejsca w nowym szpitalu będą się znacznie różniły od tych, które funkcjonują teraz przy ulicy Sienkiewicza.
Nowoczesny oddzial ratunkowy i świetnie wyposazona kuchnia czekają na pacjentów nowego szpitala w Ostrolece

Nowoczesny oddział ratunkowy

Obecnie w szpitalu przy alei Jana Pawła II trwają odbiory budynków. O przenosinach szpitala w nowe miejsce, będzie można mówić dopiero wtedy, kiedy się one zakończą.

-W tym momencie nie możemy precyzyjnie określić, kiedy to nastąpi - mówi Włodzimierz Kucharski, zastępca ds. medycznych dyrektora szpitala w Ostrołęce. - Trwają odbiory budynków. A wytyczne, do których szpital musi się zastosować są bardzo precyzyjne. W dodatku zmieniają się one co roku. Tak więc to, co było zrobione kilka lat temu i było zgodne z przepisami, dziś nierzadko trzeba poprawiać. Są to procedury, które nie trwają krótko. Tak więc trzeba się będzie liczyć z poślizgiem (przenosiny planowano na listopad - przyp. red.), może nawet kilkumiesięcznym.

Tymczasem w nowym szpitalu pomieszczenia są niemal gotowe. Specjalistyczny sprzęt niedługo będzie montowany. Wrażenie robią SOR i szpitalna kuchnia. One będą znacznie nowocześniejsze i różne od tych, które są teraz w starym szpitalu.

- Chcemy, żeby SOR z izbą przyjęć zaczęli u nas prowadzić lekarze i ratownicy medyczni z innych miast - mówi doktor Kucharski. - Zespół ludzi, nagradzanych w mistrzostwach Polski i Europy w ratownictwie medycznym, zorganizuje pracę na naszym oddziale.

Oddział ten będzie bardzo rozbudowany. Na pacjentów, przywożonych przez karetki pogotowia, już czekają dwie sale resuscytacyjno-zabiegowe, dwie obserwacyjne i sala operacyjna, która będzie używana w bardzo nagłych przypadkach.
Tuż przy nich mieści się rentgen.

Zupełnie inaczej w nowym szpitalu będzie wyglądało żywienie pacjentów. Dotychczas zajmuje się tym firma zewnętrzna. Po przeprowadzce szpital będzie miał własną kuchnię.

- Planujemy przygotować gazetkę, z której chorzy dowiedzą się, ile dany posiłek ma kalorii, jakie ma wartości odżywcze - mówi Robert Wojdyna, kierownik zakładu żywienia. - Będą mieli możliwość wybrania zestawu posiłków spośród dwóch. Będzie też bufet z miejscami dla 48 osób

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna