Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Białystok. W Muzeum Pamięci Sybiru powstała restauracja "Mozaika". Spróbujemy w niej kuchni kresowej, żydowskiej i rosyjskiej

Olga Goździewska-Marszałek
Olga Goździewska-Marszałek
Pielmieni, śledzie, rosyjska sałatka i napój Bajkał. To przysmaki kresowe, które będą czekać na gości restauracji "Mozaika" i Muzeum Pamięci Sybiru w Białymstoku
Pielmieni, śledzie, rosyjska sałatka i napój Bajkał. To przysmaki kresowe, które będą czekać na gości restauracji "Mozaika" i Muzeum Pamięci Sybiru w Białymstoku Restauracja Mozaika/Anna Narel
Przepisy na dania, których będziemy mogli spróbować w "Mozaice" zostały odnalezione w historycznych księgach kulinarnych. Już 17 września restauracja w Muzeum Pamięci Sybiru oficjalnie otworzy drzwi dla gości.

Restauracja Mozaika to nowe miejsce na kulinarnej mapie Białegostoku. Restauracja mieści się w Muzeum Pamięci Sybiru i ma być prawdziwym tyglem smaków. W menu znajdą się dania charakterystyczne dla kuchni kresowej, żydowskiej, rosyjskiej. Proste, pyszne, aromatyczne.

Restaurację będzie prowadzić rodzinna firma z Białegostoku, do której należy m. in. Hotel Traugutta3 z cenioną na Podlasiu restauracją Regiment.

- Prowadzenie restauracji w Muzeum Pamięci Sybiru to dla nas wyróżnienie, ale też ogromne wyzwanie. Mieliśmy tylko miesiąc na stworzenie menu i przygotowanie koncepcji, która musiała być spójna z charakterem miejsca. To szansa na pokazanie naszej kresowej kuchni w najlepszym wydaniu. Chcemy zachwycić się tradycyjnym smakiem w nietuzinkowej formie podania - zapowiada Anna Narel, współwłaścicielka Hotelu Traugutta3 i menager restauracji "Mozaika".

Trzy dania, które znajdą się w menu, zaproponowało muzeum. To potrawy pochodzące z ziem wschodnich, a przepisy na nie zostały odnalezione w historycznych księgach kulinarnych.

- Cenimy klasykę, karta menu restauracji będzie krótka. Goście spróbują dań z kuchni żydowskiej i rosyjskiej, odnajdą w karcie pielmieni, śledzie i rosyjską sałatkę vinegret, poznają smak napoju Bajkał. Chcemy, aby w karcie połączyć smaki, na które składa się kuchnia Podlasia. Zależy mi, by goście wychodzili z restauracji ze smakami, które będą kojarzyć z tym konkretnym miejscem - tłumaczy Narel.

Wnętrze restauracji wypełniają fotografie Bolesława Augustisa, zdjęcia centrum Białegostoku i portrety przechodniów okresu międzywojennego. Obrazy i smaki to kolejna cenna lekcja, którą będziemy mogli przeżyć przy ul. Węglowej 1.

Restauracja "Mozaika" oficjalnie zostanie otwarta 17 września.

Więcej przeczytasz tutaj:Muzeum Pamięci Sybiru w Białymstoku za miesiąc otworzy drzwi. Będą płynąć łzy (ZDJĘCIA)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Polacy chętniej sięgają po krajowe produkty?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna