Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Bigos pieczony

(ika)
Grażyna Herbaczewska, z wykształcenia pedagog. Przez kilka lat była naczelnikiem wydziału edukacji UM, od ponad dwóch lat kieruje Biurem Rady Miejskiej w Suwałkach. Matka 2 dorosłych już dzieci.
Grażyna Herbaczewska, z wykształcenia pedagog. Przez kilka lat była naczelnikiem wydziału edukacji UM, od ponad dwóch lat kieruje Biurem Rady Miejskiej w Suwałkach. Matka 2 dorosłych już dzieci. Zdjęcie Czytelnika
Zobacz przepis nadesłany przez nasza Czytelniczkę

Podziel się swoim przepisem

Podziel się swoim przepisem

Umiesz przygotować regionalną potrawę? Pozwól, aby inni także mogli jej spróbować. Podziel się swoją wiedzą. Przyślij nam swój przepis, a zamieścimy go na naszym portalu.
Przepisy i pytania prosimy wysyłać na adres: [email protected].

Składniki: 2 kg kiszonej kapusty, 2 kg świeżego, chudego mięsa (łopatka lub szynka), suszone śliwki, suszone grzybki oraz przyprawy - liść laurowy, zielę angielskie, pieprz, sól może być przyprawa do bigosu.

Wykonanie: Kapustę (jeśli jest zbyt kwaśna opłukać i odcisnąć) wrzucić do brytfanki. Do tego dodać pokrojone w kostkę mięso i resztę składników. Uwaga - nie podlewać wodą. Brytfankę przykryć i wstawić na ok. półtorej godziny do piekarnika. Piec w temperaturze ok. 180 stopni C.

Autorka: Grażyna Herbaczewska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna