Bitwa Regionów w Szczuczynie
W sobotę 27 lipca w Szczuczynie obyło się piąte wydarzenie w ramach I etapu skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich Bitwa Regionów. Do rywalizacji przystąpiły koła z powiatów grajewskiego i kolneńskiego. Łącznie o zwycięstwo w Szczuczynie rywalizowało 9 Kół Gospodyń Wiejskich. Wyróżnione zostały następujące potwary:
- „Pieczony udziec sarni”, KGW w Kruszy
- „Kacze nóżki z gruszką Rzędziana, modrą kapustą i szarymi kluchami”, KGW Rzędzianki w Wąsoszu
- „Safor z kopytkami”, KGW w Radziłowie
Wyróżniona została również potrawa „Sprinter w kapuście”, którą przygotowało KGW w Kieljanach. Nagrody wyróżnionym KGW wręczyli m.in. wiceminister rolnictwa Stefan Krajewski i dyrektor białostockiego oddziału terenowego KOWR Agnieszka Zawistowska.
Bitwa Regionów w Nowogrodzie
W niedzielę 28 lipca w Nowogrodzie odbyła się ostatnia 6 Bitwa Regionów. Łącznie 11 KGW z powiatów łomżyńskiego i zambrowskiego zaprezentowały swoje popisowe dania w malowniczym Muzeum-Skansenie Kurpiowskim im. Adama Chętnika. Uroczystego otwarcia wydarzenia dokonał wiceminister rolnictwa Stefan Krajewski oraz dyrektor KOWR w Białymstoku Agnieszka Zawistowska. Wyróżnione zostały następujące potrawy:
- „Zarzucajka” - "Boróweczki" w Srebrnym Borku
- „Kaczka z kurczakiem nadziewana wątróbką” - KGW w Podłatkach Dużych "Łatki"
- "Gulka z psecakami" - KGW Dobry Las
Wyróżniona została również potrawa "Forszmak mazowiecki w formie pieczeni", która została przygotowana przez KGW "Sami Swoi" w Szczepankowie.
Finał wojewódzki konkursu planowany jest we wrześniu 2024 r. podczas uroczystości dożynkowych w Hajnówce.
Czym jest Bitwa Regionów?
„Bitwa Regionów” to ogólnopolski konkurs kulinarny, w którym reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich przygotowują regionalną potrawę w oparciu o własną recepturę i rodzime produkty. Celem konkursu jest m.in. promowanie regionalnych potraw oraz bogactwa i różnorodności lokalnych tradycji kulinarnych. Ważnym aspektem jest także promowanie i wspieranie Kół Gospodyń Wiejskich. Konkurs skierowany jest do Kół Gospodyń Wiejskich oraz stowarzyszeń skupiających osoby z terenów wiejskich, których celem statutowym działania jest m.in. promocja i pielęgnowanie lokalnych tradycji kulinarnych, działalność wspomagająca rozwój wspólnot i społeczności lokalnych, rozwój kultury ludowej, w tym w szczególności kultury lokalnej i regionalnej, upowszechnianie i rozwój form współdziałania, gospodarowania i racjonalnych metod prowadzenia gospodarstw domowych.
Zobacz też:Za nami XVI Regionalna Wystawa Koni Hodowlanych w Drohiczynie
Polacy opracowali lek na śmiertelną chorobę
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?