W skrócie
Święconka, czyli tradycja Wielkiej Soboty
Zbliżają się święta wielkanocne. Wielka Sobota jest dniem ciszy w obrządku kościoła rzymsko-katolickiego. Wtedy to wspomina się złożenie Jezusa Chrystusa do grobu i oczekuje jego zmartwychwstania w nocy z soboty na niedzielę. W kościołach odbywa się święcenie żywności, która będzie służyła jako dodatek do wielkanocnego żurku, barszczu białego lub do tradycyjnego podzielenia się jajkiem. W ostatnich latach z przyczyn epidemiologicznych święcenie pokarmów miało skromniejszy wymiar. W 2020 roku ze względów pandemicznych można było poświęcić je samodzielnie w domu.
Przejdź do galerii, aby sprawdzić, z czego składa się święconka
Co włożyć do koszyczka wielkanocnego? Znaczenie święconki
To, co się wkłada do koszyka w Wielką Sobotę, nie jest przypadkowe. Każdy z tych produktów ma swoją określoną symbolikę. Wśród jedzenia, które trafia do koszyczka wielkanocnego powinny się znaleźć:
- ugotowane na twardo jajka – symbol odradzającego się życia, a także płodności
- korzeń chrzanu – symbol siły i „wypalanie” tego, co złe
- ziarna czarnego pieprzu – symbol gorzkich ziół w tradycji żydowskiej
- sól – symbol prawdy i oczyszczenia
- ciasto (najczęściej baba drożdżowa, choć święcone placki na Wielkanoc to także mazurki lub serniki) – metafora obfitości, dostatku oraz doskonałości
- chleb – symbol ciała Chrystusa
- kiełbasa lub wędlina – symbol dostatku, zdrowia i pomyślności
Przygotuj wielkanocny koszyczek!
Ponadto w koszyczku wielkanocnym często znajduje się woda w małym słoiku jako symbol oczyszczenia oraz baranek wielkanocny wykonany z cukru lub z ciasta oznaczający zwycięstwo życia nad śmiercią. Częstym nieobowiązkowym dodatkiem w zależności od regionu Polski, jest twaróg i masło, które symbolizują dostatek i urodzaj.
Jak udekorować koszyczek wielkanocny?
W Wielką Sobotę tradycyjnie ozdabiamy wiklinowe koszyki, wkładamy gałązki bukszpanu lub barwinka, zawijamy wokół kolorowe wstążki, zawiązujemy tasiemkami i przykrywamy czystą, białą serwetką. Jednak coraz częściej sięga się po kolorowe ozdoby nawiązujące do wiosny np.: piórka, kwiaty lub wielobarwne materiały. Jako ozdoba świetnie sprawdza się rzeżucha wyhodowana w kieliszku do jajek.
Do kiedy trwa post? Kiedy można jeść mięso?
Wielki Post to okres poprzedzający okres wielkanocny. Rozpoczyna się w Środę Popielcową i trwa do Wielkiego Czwartku. W Wielki Piątek i Wielką Sobotę obchodzony jest tzw. post paschalny. Jak podaje serwis niedziela.pl, post w Wielką Sobotę nie jest obowiązkiem, ale jest przez Kościół zalecany i zgodny z wymową liturgii Triduum Paschalnego. Zatem po błogosławieniu pokarmów w kościele zgodnie z tradycją nie jemy produktów umieszczonych w koszyczku.
Czytaj także: Kiedy kończy się Wielki Post 2023? Czy w Wielką Sobotę obowiązuje post? Znamy odpowiedź
Przyjmuje się, że po wieczornej mszy i powrocie do domu wypowiadając: „radosne Chrystus zmartwychwstał, prawdziwie zmartwychwstał!” można jeść mięso, wędliny i próbować wielkanocnych wypieków. Według innych zaleceń uważa się, że mięso powinno być pozostawione na czas po mszy rezurekcyjnej lub na śniadanie wielkanocne.
Aktualne promocje w Lidlu
Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
- Niepowtarzalny smak tradycji. Oto przepis z 1910 roku na babkę wielkanocną
- Postny żurek tarchomiński z przepisu Małgorzaty Caprari. Kluczowy jest jeden składnik
- Sernik czy mazurek? Ranking najpopularniejszych ciast na Wielkanoc
- Kosmiczne torty z Instagrama jak dzieła sztuki. Najciekawsze profile z wypiekami