Borowik inaczej zwany prawdziwkiem, borowikiem jadalnym lub grzybem sprawiedliwym ceniony jest szczególnie za swe walory smakowe. Idealnie nadaje się do suszenia, smażenia, duszenia, marynowania. Podany w każdej postaci będzie cieszył podniebienie.
Najczęściej można znaleźć go w lasach iglastych. Bywa ukryty pod warstwą igliwia. Młode okazy tego gatunku mogą przybierać barwę białą. W miarę dojrzewania przybierają barwę piaskową, jasno- lub ciemnobrązową. Kapelusz u młodych grzybów jest gładki i półkolisty, później staje się bardziej wypukły. Jego powierzchnia jest matowa, czasem pomarszczona. Podczas opadów staje się gładka i lepka.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?