Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chcesz uniknąć przeziębienia i innych chorób? Jedz truskawki

Anna NIEDZIELSKA, Echo Dnia
fot. Archiwum / Echo Dnia
Truskawki są idealne na przeziębienie i kłopoty z trawieniem. Zobacz ile trzeba ich jeść.

35 kcal

35 kcal

Truskawki są niskokaloryczne - 100 gram surowych owoców to tylko 35 kilokalorii, pod warunkiem, że jemy je bez cukru i bitej śmietany. Mogą z powodzeniem jeść je nawet osoby chorujące na cukrzycę.

Zjedz codziennie pół kilograma, a ochronią cię przed przeziębieniem, wiosennym zmęczeniem i kłopotami trawiennymi.

Piękne czerwone owoce kuszą, a że możemy się ich najeść do syta tylko w tym miesiącu warto sięgnąć po świeżutkie truskawki. Najlepsze są te z domowego ogródka albo kupione "u babci" mającej tylko kilka łubianek.

Truskawka to nic innego jak ...przypadkowa mieszanka dwóch gatunków poziomek pochodzących z Ameryki. W XVII wieku europejscy ogrodnicy posadzili je obok siebie i doszło do krzyżowego zapylenia.

Uzyskana w ten sposób roślina zaskoczyła ich - takich wielkich owoców nie wytwarzała dotychczas żadna poziomka! Okazałe, smakowite i soczyste nowe poziomki stały się rewelacją na wystawach ogrodniczych, po czym trafiły na stoły najznakomitszych osób i dostały nową nazwę.

MIŁOSNY OWOC

Czerwony kolor i sercowaty kształt szybko skojarzyły się z miłością. Owoce początkowo uważano za afrodyzjak. I coś w tym pewnie jest skoro król Francji Ludwik XIV, który miał kilkanaście kochanek i liczne potomstwo, uwielbiał truskawki, co zostało odnotowane nawet w oficjalnych dokumentach historycznych.

Także we Francji istniała tradycja przyrządzania zupy truskawkowej dla nowożeńców - przysmak ten miał pobudzić ich libido i zachęcić do igraszek.

Do dziś niektórzy uważają, że jeśli ktoś przepołowi truskawkę i podzieli się nią ze swym wybrankiem lub wybranką, wkrótce te dwie osoby połączy gorące uczucie.

DOBRE NA DIETĘ

Porcja truskawek zjedzona na czczo to najlepsze, co może zafundować sobie osoba na diecie. Dzięki enzymom spalającym tłuszcz soczyste owoce przygotują organizm do szybkiego trawienia. Najlepiej jeść je już od rana, bo trawienie owoców zaczyna się w ustach, a kończy w jelicie cienkim. Kiedy owoce są podawane po posiłku, na przykład na deser, w żołądku blokują je trawione najpierw białka i tłuszcze. Natomiast jedzone na czczo od razu działają na układ trawienny.

Truskawki także orzeźwiają i dodają energii na cały dzień. Opłukane, dokładnie osączone i rozdrobnione truskawki można dodać do płatków zbożowych i chudego jogurtu - to zastrzyk witamin, białka i węglowodanów dających siłę przez cały dzień.

I DLA URODY

Truskawka, uważana dawniej za symbol Wenus, rzymskiej bogini piękna i miłości, ma również wpływ na naszą urodę. Owoce działają odżywczo, bakteriobójczo i ściągająco. Idealnie nadają się do maseczek domowej roboty, stosowanych do skóry zniszczonej i przesuszonej.

Kosmetyczki polecają kilka maseczek, które z powodzeniem można zrobić w domu. Wybielająca powstanie, gdy do truskawek dodamy odrobinę oliwy i pokryjemy papką twarz na kilkanaście minut. Odświeżającą to truskawki zmieszane z odrobiną bardzo mocnego naparu z zielonej herbaty i miodem pszczelim. Nawilżająco-antybakteryjną maseczkę robi się rozgniatając owoce z kremem nawilżającym. Same rozgniecione truskawki stosuje się również jako środek przeciwko piegom i przebarwieniom twarzy.

Źródło: Echo Dnia
Truskawkowe zdrowie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna