Branża drobiarska, nie dość, że nie ucierpiała z powodu rosyjskiego embarga, to pierwsze półrocze tego roku uważa za bardzo udane, najlepsze od wielu lat. Głównym powodem jest znaczny wzrost eksportu - aż o 20 proc. Wzrosła również produkcja drobiu (o ok. 8 proc).
Drobiarze nie muszą się martwić rosyjskim embargiem, gdyż, gdyż sprzedawali tam niewiele kurcząt. Jak tłumaczy Monika Drążek, analityk Banku Gospodarki Żywnościowej, aż 82 proc. mięsa drobiowego sprzedajemy na rynku unijnym. Najwięcej kupują od nas: Niemcy, Wielka Brytania, Czechy i Francja.
Dlaczego inne państwa UE tak chętnie sięgają po polski drób?
- Przede wszystkim dlatego, że jest on konkurencyjny cenowo i dobry jakościowo - mówi Monika Drążek.
Dodaje ona, że widać także, iż producenci drobiu zyskują coraz większą wiedzę i mają coraz większe wyczucie. Postępuje też integracja firm, co pozwala osiągać lepsze zyski.
Rajmund Paczkowski, prezes Krajowej Rady Drobiarskiej zwraca także uwagę na nowe, perspektywiczne rynki zbytu. Największe nadzieje wiąże z krajami Dalekiego Wschodu (Chinami, Singapurem oraz Wietnamem). Tam właśnie branża drobiarska zamierza promować drób. Pod uwagę brane są także kraje afrykańskie.
A czy pierwsze półrocze tego roku było tak dobre również i dla producentów drobiu?
- Trzeba przyznać, że tak - mówi Leszek Prończuk z Wojszek (powiat moniecki). - Ceny były satysfakcjonujące.
Dodaje on, że widać, iż branża przeżywa rozkwit. Buduje się dużo nowych kurników. Uważa, że polscy producenci muszą naprawdę być dobrzy w tym co robią, skoro są konkurencyjni cenowo w stosunku do innych państw unijnych.
- A trzeba pamiętać, że mamy znacznie surowszy klimat i ponosimy większe koszty ogrzewania - podkreśla Prończuk.
Monika Drążek zauważa, że ceny żywca utrzymują się na stabilnym poziomie. Czynnikiem wpływającym na opłacalność są ceny pasz, a wykazują one tendencję spadkową.
Z danych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi wynika, że średnie ceny kurcząt kształtują się na poziomie 3,80 zł/kg, a indyków prawie 6 zł/kg.
- Zapewne w najbliższym czasie wystąpi niewielki spadek cen wynikający z sezonowości - prognozuje analityk BGŻ.
Ceny kurcząt mogą kształtować się na poziomie 3,7 - 3,8 zł/kg.
Leszek Prończuk twierdzi, że cena żywca drobiowego już trochę spadła.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?