Chipsy są niezdrowe. Dlaczego?
Bez chipsów nie potrafimy sobie wyobrazić żadnej imprezy. Zajadając się nimi oglądamy mecz ulubionej drużyny piłki nożnej bądź seans filmowy. Nie potrafią się im oprzeć wszyscy, a zwłaszcza dzieci.
Jednak zbyt częste jedzenie chipsów jest niewskazane. Są one niezdrowie i wysokokaloryczne. Należy pamiętać, że chipsy to są osuszone plastry ziemniaków, smażone w głębokim, gorącym tłuszczu. Chipsy są główną przyczyną otyłości!
- Chipsy nie są dobrym produktem ze względu, na to jak są przetworzone. Są one bardzo bogate w tłuszcze. Jest to więc produkt bardzo wysokokaloryczny - przypomina Dorota Dziuryk z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Białymstoku.
Ile kalorii mają chipsy?
Sto gram tej przekąski zawiera od 500 do 550 kalorii. Natomiast paczka chipsów zawiera tyle samo kalorii co obiad.
Dlaczego z jedzeniem chipsów nie warto przesadzać? Bo mają one szkodliwy wpływ na zdrowie.
Chipsy są rakotwórcze
W wyniku przetworzenia surowców, ziemniaków powstaje szkodliwy związek rakotwórczy - mówi Dorota Dziuryk.
Chipsy zawierają też dużo soli i tłuszczu. Ich potężna dawna negatywnie odbija się na naszym zdrowiu!
- Nadmiar soli powoduje szybki i duży wzrost ciśnienia krwi. Chipsy niewskazane są dla osób, które mają np. nadciśnienie - ostrzega dietetyczka.
Poza tym chipsy zawierają bardzo dużo tłuszczy nasyconych, które odpowiadają za choroby serca, problemy z cholesterolem w naszym organizmie.
Chipsy są też szkodliwe dla osób, które na co dzień mają problemy z żołądkiem. Wystrzegać się ich powinni wrzodowcy, chorzy z zespołem jelita drażliwego. Po zjedzeniu chipsów mogą się oni skarżyć na ból brzucha i biegunkę.
Osoby, które nie tolerują laktozy także nie powinny jeść chipsów. Bardzo często zawierają one dodatek mleka bądź laktozy z mleka bądź serwatki - ostrzega Dorota Dziuryk.
Warto spróbować chipsów z warzyw. Ile one mają kalorii?
Nie oznacza to, że musimy całkowicie z chipsów rezygnować. Można je zamienić na chipsy warzywne. Są one przede wszystkim zdrowsze i niskokaloryczne.
- Można przygotować chipsy samodzielnie z różnych warzyw. z batatów, z ziemniaków. Wiemy wtedy jakich przypraw użyjemy. Są one dużo zdrowszą wersją niż kupowanie gotowych - podpowiada dietetyczka.
Można chipsy zrobić z buraków czy batatów, potocznie zwanymi słodkimi ziemniakami. Bataty to bulwy pełne zdrowych węglowodanów, witamin i błonnika. Garść ekologicznych chipsów z batatów smażonych na oleju kokosowym waży 15 g i zawiera 80 kalorii.
Smaczną i zdrową przekąską są też chipsy z marchewki. Ciekawą alternatywą są też chipsy z jarmużu. Co to jest jarmuż? To odmiana botaniczna kapusty warzywnej. 100 gram chipsów jarmużu zawiera 42 kalorie.
Chipsy z jarmużu
Jak zrobić zdrowe chipsy z warzyw. Podajemy kilka przepisów!
1. Chipsy z buraka
Składniki:
- 4 buraczki
- łyżka oliwy
- kilka kropel soku z cytryny
- zioła prowansalskie
- sól
Przygotowanie:
- Buraczki obierz ze skórki, pokrój w cienkie plastry, oraz wsyp je do miski.
- Oliwę, sok z cytryny i zioła wymieszaj, a następnie dodaj do buraczków..
- Wyłóż plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok 10-15 minut
2. Chipsy z buraka - druga propozycja
Składniki:
- kilka buraków
- oliwa
- sól
- przyprawy.
Przygotowanie:
Buraki obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Następnie skrop je oliwą, ułóż na blaszce do pieczenia posól solą bądź posyp przyprawami. Potem trzeba je wstawić do piekarnika nagrzanego do 130- 150 st.. Piec ok. 40 min
3. Chipsy z batatów
Jak zrobić domowe, smaczne i chrupiące chipsy z batatów? To przepyszna przekąska na imprezę, do podjadania w czasie filmu czy jako dodatek do inny dań.
Składniki:
- bataty (ok. 2 dużych sztuk)
- olej
- sól
Przygotowanie:
Należy obrać bataty ze skórki. Kroimy na cienkie plastry, tak około 1-2 mm. Wlewamy olej do garnka i podgrzewamy. Wrzucamy pokrojone plastry batata smażymy kilka minut.
4. Chipsy z batatów - inna propozycja
Składniki:
- 1 podłużny batat,
- 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego,
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki kuminu,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 1/4 łyżeczki chilli, jeśli chipsy mają być pikantne.
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki,
Przygotowanie
- Nastaw piekarnik na 160 stopni.
- Batat umyj, pokrój cieńkie plasterki
- Olej i przyprawy wymieszaj i przełóż do miski z batatami.
- Połóż bataty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 30-40 stopni..
5. Chipsy z marchewki
Nasza kolejna propozycja zdrowych, pysznych, warzywnych chipsów, to marchewkowe chipsy.
Składniki:
- duża marchew
- 2 łyżki oleju
- sól
Przygotowanie:
Marchew dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Polewamy je olejem i mieszamy. Następnie na blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia i kładziemy plastry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 130 stopni na godzinę .Na koniec można posypać je solą.
Domowe frytki z selera, pietruszki i marchewki
6. Chipsy z marchewki - inna propozycja
Składniki
- 3 marchewki obrane i cienko pokrojone
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól
- Marchewkę posyp solą i wlej oliwę do miski. Wymieszaj.Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Marchewkę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Trzeba piec przez ok. 25 minut
Lublin. Podpalili chipsy w Biedronce przy ul. Woronieckiego. Szuka ich policja
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?