MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Chipsy: dlaczego są niezdrowe? Jak zrobić je z buraka, batatów i marchewki? (przepisy)

(jul)
Chipsy są niezdrowe i mają bardzo dużo kalorii
Chipsy są niezdrowe i mają bardzo dużo kalorii pixabay
Chipsy są bardzo popularną przekąską. Ich chrupanie wciąga. Jednak jedzenie ich w nadmiarze nie jest zdrowe. Dlaczego chipsy są niezdrowe? Są one wysokokaloryczne. Sieją też spustoszenie w naszym organizmie. Alternatywą są chipsy warzywne. Ich przygotowanie nie jest trudne. Jak zrobić chipsy z buraka, batatów i marchewki? Podpowiadamy.

Chipsy są niezdrowe. Dlaczego?

Bez chipsów nie potrafimy sobie wyobrazić żadnej imprezy. Zajadając się nimi oglądamy mecz ulubionej drużyny piłki nożnej bądź seans filmowy. Nie potrafią się im oprzeć wszyscy, a zwłaszcza dzieci.

Jednak zbyt częste jedzenie chipsów jest niewskazane. Są one niezdrowie i wysokokaloryczne. Należy pamiętać, że chipsy to są osuszone plastry ziemniaków, smażone w głębokim, gorącym tłuszczu. Chipsy są główną przyczyną otyłości!

- Chipsy nie są dobrym produktem ze względu, na to jak są przetworzone. Są one bardzo bogate w tłuszcze. Jest to więc produkt bardzo wysokokaloryczny - przypomina Dorota Dziuryk z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Białymstoku.

Ile kalorii mają chipsy?

Sto gram tej przekąski zawiera od 500 do 550 kalorii. Natomiast paczka chipsów zawiera tyle samo kalorii co obiad.

Dlaczego z jedzeniem chipsów nie warto przesadzać? Bo mają one szkodliwy wpływ na zdrowie.

Chipsy są niezdrowe i mają bardzo dużo kalorii
Chipsy są niezdrowe i mają bardzo dużo kalorii pixabay

Chipsy są rakotwórcze

W wyniku przetworzenia surowców, ziemniaków powstaje szkodliwy związek rakotwórczy - mówi Dorota Dziuryk.

Chipsy zawierają też dużo soli i tłuszczu. Ich potężna dawna negatywnie odbija się na naszym zdrowiu!

- Nadmiar soli powoduje szybki i duży wzrost ciśnienia krwi. Chipsy niewskazane są dla osób, które mają np. nadciśnienie - ostrzega dietetyczka.

Poza tym chipsy zawierają bardzo dużo tłuszczy nasyconych, które odpowiadają za choroby serca, problemy z cholesterolem w naszym organizmie.

Chipsy są też szkodliwe dla osób, które na co dzień mają problemy z żołądkiem. Wystrzegać się ich powinni wrzodowcy, chorzy z zespołem jelita drażliwego. Po zjedzeniu chipsów mogą się oni skarżyć na ból brzucha i biegunkę.

Osoby, które nie tolerują laktozy także nie powinny jeść chipsów. Bardzo często zawierają one dodatek mleka bądź laktozy z mleka bądź serwatki - ostrzega Dorota Dziuryk.

Warto spróbować chipsów z warzyw. Ile one mają kalorii?

Nie oznacza to, że musimy całkowicie z chipsów rezygnować. Można je zamienić na chipsy warzywne. Są one przede wszystkim zdrowsze i niskokaloryczne.

- Można przygotować chipsy samodzielnie z różnych warzyw. z batatów, z ziemniaków. Wiemy wtedy jakich przypraw użyjemy. Są one dużo zdrowszą wersją niż kupowanie gotowych - podpowiada dietetyczka.

Można chipsy zrobić z buraków czy batatów, potocznie zwanymi słodkimi ziemniakami. Bataty to bulwy pełne zdrowych węglowodanów, witamin i błonnika. Garść ekologicznych chipsów z batatów smażonych na oleju kokosowym waży 15 g i zawiera 80 kalorii.

Smaczną i zdrową przekąską są też chipsy z marchewki. Ciekawą alternatywą są też chipsy z jarmużu. Co to jest jarmuż? To odmiana botaniczna kapusty warzywnej. 100 gram chipsów jarmużu zawiera 42 kalorie.

Chipsy z jarmużu

Jak zrobić zdrowe chipsy z warzyw. Podajemy kilka przepisów!

1. Chipsy z buraka

Składniki:

  • 4 buraczki
  • łyżka oliwy
  • kilka kropel soku z cytryny
  • zioła prowansalskie
  • sól

Przygotowanie:

  1. Buraczki obierz ze skórki, pokrój w cienkie plastry, oraz wsyp je do miski.
  2. Oliwę, sok z cytryny i zioła wymieszaj, a następnie dodaj do buraczków..
  3. Wyłóż plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  4. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok 10-15 minut

2. Chipsy z buraka - druga propozycja

Składniki:

  • kilka buraków
  • oliwa
  • sól
  • przyprawy.

Przygotowanie:

Buraki obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Następnie skrop je oliwą, ułóż na blaszce do pieczenia posól solą bądź posyp przyprawami. Potem trzeba je wstawić do piekarnika nagrzanego do 130- 150 st.. Piec ok. 40 min

3. Chipsy z batatów

Jak zrobić domowe, smaczne i chrupiące chipsy z batatów? To przepyszna przekąska na imprezę, do podjadania w czasie filmu czy jako dodatek do inny dań.

Składniki:

  • bataty (ok. 2 dużych sztuk)
  • olej
  • sól

Przygotowanie:

Należy obrać bataty ze skórki. Kroimy na cienkie plastry, tak około 1-2 mm. Wlewamy olej do garnka i podgrzewamy. Wrzucamy pokrojone plastry batata smażymy kilka minut.

Chipsy: dlaczego są niezdrowe? Jak zrobić je z buraka, batatów i marchewki? (przepisy)
pixabay

4. Chipsy z batatów - inna propozycja

Składniki:

  • 1 podłużny batat,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kuminu,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/4 łyżeczki chilli, jeśli chipsy mają być pikantne.
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki,

Przygotowanie

  • Nastaw piekarnik na 160 stopni.
  • Batat umyj, pokrój cieńkie plasterki
  • Olej i przyprawy wymieszaj i przełóż do miski z batatami.
  • Połóż bataty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 30-40 stopni..

5. Chipsy z marchewki

Nasza kolejna propozycja zdrowych, pysznych, warzywnych chipsów, to marchewkowe chipsy.

Składniki:

  • duża marchew
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Przygotowanie:

Marchew dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Polewamy je olejem i mieszamy. Następnie na blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia i kładziemy plastry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 130 stopni na godzinę .Na koniec można posypać je solą.

Domowe frytki z selera, pietruszki i marchewki

6. Chipsy z marchewki - inna propozycja

Składniki

  • 3 marchewki obrane i cienko pokrojone
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól
  • Marchewkę posyp solą i wlej oliwę do miski. Wymieszaj.Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Marchewkę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Trzeba piec przez ok. 25 minut

Lublin. Podpalili chipsy w Biedronce przy ul. Woronieckiego. Szuka ich policja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna