reklama

Chipsy: dlaczego są niezdrowe? Jak zrobić je z buraka, batatów i marchewki? (przepisy)

(jul)Zaktualizowano 
Chipsy są niezdrowe i mają bardzo dużo kalorii pixabay
Chipsy są bardzo popularną przekąską. Ich chrupanie wciąga. Jednak jedzenie ich w nadmiarze nie jest zdrowe. Dlaczego chipsy są niezdrowe? Są one wysokokaloryczne. Sieją też spustoszenie w naszym organizmie. Alternatywą są chipsy warzywne. Ich przygotowanie nie jest trudne. Jak zrobić chipsy z buraka, batatów i marchewki? Podpowiadamy.

Chipsy są niezdrowe. Dlaczego?

Bez chipsów nie potrafimy sobie wyobrazić żadnej imprezy. Zajadając się nimi oglądamy mecz ulubionej drużyny piłki nożnej bądź seans filmowy. Nie potrafią się im oprzeć wszyscy, a zwłaszcza dzieci.

Jednak zbyt częste jedzenie chipsów jest niewskazane. Są one niezdrowie i wysokokaloryczne. Należy pamiętać, że chipsy to są osuszone plastry ziemniaków, smażone w głębokim, gorącym tłuszczu. Chipsy są główną przyczyną otyłości!

- Chipsy nie są dobrym produktem ze względu, na to jak są przetworzone. Są one bardzo bogate w tłuszcze. Jest to więc produkt bardzo wysokokaloryczny - przypomina Dorota Dziuryk z Centrum Dietetycznego Naturhouse w Białymstoku.

Ile kalorii mają chipsy?

Sto gram tej przekąski zawiera od 500 do 550 kalorii. Natomiast paczka chipsów zawiera tyle samo kalorii co obiad.

Dlaczego z jedzeniem chipsów nie warto przesadzać? Bo mają one szkodliwy wpływ na zdrowie.

Chipsy są niezdrowe i mają bardzo dużo kalorii pixabay

Chipsy są rakotwórcze

W wyniku przetworzenia surowców, ziemniaków powstaje szkodliwy związek rakotwórczy - mówi Dorota Dziuryk.

Chipsy zawierają też dużo soli i tłuszczu. Ich potężna dawna negatywnie odbija się na naszym zdrowiu!

- Nadmiar soli powoduje szybki i duży wzrost ciśnienia krwi. Chipsy niewskazane są dla osób, które mają np. nadciśnienie - ostrzega dietetyczka.

Poza tym chipsy zawierają bardzo dużo tłuszczy nasyconych, które odpowiadają za choroby serca, problemy z cholesterolem w naszym organizmie.

Chipsy są też szkodliwe dla osób, które na co dzień mają problemy z żołądkiem. Wystrzegać się ich powinni wrzodowcy, chorzy z zespołem jelita drażliwego. Po zjedzeniu chipsów mogą się oni skarżyć na ból brzucha i biegunkę.

Osoby, które nie tolerują laktozy także nie powinny jeść chipsów. Bardzo często zawierają one dodatek mleka bądź laktozy z mleka bądź serwatki - ostrzega Dorota Dziuryk.

Warto spróbować chipsów z warzyw. Ile one mają kalorii?

Nie oznacza to, że musimy całkowicie z chipsów rezygnować. Można je zamienić na chipsy warzywne. Są one przede wszystkim zdrowsze i niskokaloryczne.

- Można przygotować chipsy samodzielnie z różnych warzyw. z batatów, z ziemniaków. Wiemy wtedy jakich przypraw użyjemy. Są one dużo zdrowszą wersją niż kupowanie gotowych - podpowiada dietetyczka.

Można chipsy zrobić z buraków czy batatów, potocznie zwanymi słodkimi ziemniakami. Bataty to bulwy pełne zdrowych węglowodanów, witamin i błonnika. Garść ekologicznych chipsów z batatów smażonych na oleju kokosowym waży 15 g i zawiera 80 kalorii.

Smaczną i zdrową przekąską są też chipsy z marchewki. Ciekawą alternatywą są też chipsy z jarmużu. Co to jest jarmuż? To odmiana botaniczna kapusty warzywnej. 100 gram chipsów jarmużu zawiera 42 kalorie.

Chipsy z jarmużu

Jak zrobić zdrowe chipsy z warzyw. Podajemy kilka przepisów!

1. Chipsy z buraka

Składniki:

  • 4 buraczki
  • łyżka oliwy
  • kilka kropel soku z cytryny
  • zioła prowansalskie
  • sól

Przygotowanie:

  1. Buraczki obierz ze skórki, pokrój w cienkie plastry, oraz wsyp je do miski.
  2. Oliwę, sok z cytryny i zioła wymieszaj, a następnie dodaj do buraczków..
  3. Wyłóż plastry na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  4. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz przez ok 10-15 minut

2. Chipsy z buraka - druga propozycja

Składniki:

  • kilka buraków
  • oliwa
  • sól
  • przyprawy.

Przygotowanie:

Buraki obierz, umyj i pokrój w cienkie plasterki. Następnie skrop je oliwą, ułóż na blaszce do pieczenia posól solą bądź posyp przyprawami. Potem trzeba je wstawić do piekarnika nagrzanego do 130- 150 st.. Piec ok. 40 min

3. Chipsy z batatów

Jak zrobić domowe, smaczne i chrupiące chipsy z batatów? To przepyszna przekąska na imprezę, do podjadania w czasie filmu czy jako dodatek do inny dań.

Składniki:

  • bataty (ok. 2 dużych sztuk)
  • olej
  • sól

Przygotowanie:

Należy obrać bataty ze skórki. Kroimy na cienkie plastry, tak około 1-2 mm. Wlewamy olej do garnka i podgrzewamy. Wrzucamy pokrojone plastry batata smażymy kilka minut.

pixabay

4. Chipsy z batatów - inna propozycja

Składniki:

  • 1 podłużny batat,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub innego oleju roślinnego,
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki kuminu,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/4 łyżeczki chilli, jeśli chipsy mają być pikantne.
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki,

Przygotowanie

  • Nastaw piekarnik na 160 stopni.
  • Batat umyj, pokrój cieńkie plasterki
  • Olej i przyprawy wymieszaj i przełóż do miski z batatami.
  • Połóż bataty na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 30-40 stopni..

5. Chipsy z marchewki

Nasza kolejna propozycja zdrowych, pysznych, warzywnych chipsów, to marchewkowe chipsy.

Składniki:

  • duża marchew
  • 2 łyżki oleju
  • sól

Przygotowanie:

Marchew dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plastry. Polewamy je olejem i mieszamy. Następnie na blachę z piekarnika wykładamy papier do pieczenia i kładziemy plastry. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 130 stopni na godzinę .Na koniec można posypać je solą.

Domowe frytki z selera, pietruszki i marchewki

6. Chipsy z marchewki - inna propozycja

Składniki

  • 3 marchewki obrane i cienko pokrojone
  • 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól
  • Marchewkę posyp solą i wlej oliwę do miski. Wymieszaj.Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Marchewkę przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Trzeba piec przez ok. 25 minut

Lublin. Podpalili chipsy w Biedronce przy ul. Woronieckiego. Szuka ich policja

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3