MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Chrupiąca sałatka z chipsami na imprezę. Robię ją z kurczakiem i kukurydzą. W takiej wersji jeszcze nie jadłeś

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Szybka i chrupiąca sałatka z chipsami to prawdziwy rarytas. Goście będą zachwyceni.
Szybka i chrupiąca sałatka z chipsami to prawdziwy rarytas. Goście będą zachwyceni. Getty Images/ALLEKO/zdjęcie ilustracyjne
Ta sałatka z chipsami to hit nie jednej imprezy. Chrupiące chipsy dodadzą także wyjątkowej tekstury i smaku. Polecam ci wybrać chipsy z ziemniaków o intensywnym smaku. Często sięgam po chipsy koperkowe, paprykowe lub przyprawione solą i pieprzem. Wybór należy do ciebie. Poznaj przepis na sałatkę gyros z chipsami.

W skrócie

Szybka sałatka z chipsami łączy w sobie wszystkie zalety idealnej przekąski na domówkę. Możesz ułożyć ją warstwowo w dużej, przezroczystej misce albo rozłożyć na półmisku. Sałatkę zrób tuż przed podaniem, aby chipsy pozostały chrupiące. Możesz podać ją jako samodzielne danie lub jako dodatek do grillowanej karkówki. Nie zapomnij o przyprawieniu kurczaka mieszanką przypraw gyros oraz polaniu jej kremowym sosem. Zapamiętaj przepis na szybką sałatkę z chipsami.

Sałatka z chipsami – prosty przepis na imprezę

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 20 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 1 opakowanie chipsów ziemniaczanych,

  • 1 główka sałaty lodowej lub miksu sałat,

  • 1 czerwona papryka,

  • 1 ogórek,

  • 1 pomidor,

  • 1 czerwona cebula,

  • 1 puszka kukurydzy,

  • 100 g sera mozzarella w kostce,

  • 100 g kurczaka,

  • 1 łyżka przyprawy gyros.

Sos czosnkowy:

  • 200 ml jogurtu naturalnego,

  • 2 ząbki czosnku,

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich,

  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić sałatkę z chipsami?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj warzywa i pokrój je w kostkę. Czerwoną cebulę możesz w piórka.

  2. Wybraną sałatę porwij lub pokrój na mniejsze kawałki.

  3. Warzywa ułóż w przezroczystej misce warstwami lub ułóż na półmisku.

  4. Mozzarellę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i dorzuć do miski na warzywach.

  5. Kurczaka pokrój w kostkę, natrzyj przyprawą gyros i obsmaż na rozgrzanej patelni z łyżką oleju.

  6. Zarumienione mięso dodaj do warzyw z mozzarellą.

  7. Otwórz puszkę kukurydzy konserwowej, odcedź na sitku, osusz ręcznikiem papierowym i wsyp na kurczaka.

  8. W szklance wymieszaj jogurt z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, ziołami prowansalskimi wraz z solą i pieprzem.

  9. Polej sosem czosnkowym składniki sałatki.

  10. Tuż przed podaniem pokrusz chipsy ziemniaczane i posyp nimi wierzch sałatki.

  11. Gotowa sałatka z chipsami jest gotowa do jedzenia.

Zachęcam cię do wypróbowania tej prostej i szybkiej sałatki z kurczakiem gyros i chipsami podczas oglądania meczu lub maratonu filmowego.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Chrupiąca sałatka z chipsami na imprezę. Robię ją z kurczakiem i kukurydzą. W takiej wersji jeszcze nie jadłeś - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna