Z raportu wynika, że aż 43 proc. wyrzucanego jedzenia to wędliny, na drugim miejscu plasuje się pieczywo (36 proc.), następnie: warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso i mleko (po 17 proc.), ser (12 proc.), ryby i dania gotowe (po 8 proc.) oraz jaja (4 proc.).
Za największą przyczynę marnotrawienia żywności podają przegapianie terminu przydatności do spożycia - 38 proc. oraz robienie zbyt dużych zakupów - 15 proc. Okazuje się również, że powodem jest przygotowywanie za dużych porcji posiłków - 13 proc. Zdarza się, że niewłaściwie przechowujemy żywność - 11 proc. lub kupujemy złe jakościowo produktu - 9 proc. Polacy również wyrzucają jedzenie, ponieważ produkt lub danie jest niesmaczne - 6 proc. Czasem pozwalamy na psucie się żywności, bo nie mamy pomysłów na wykorzystywania resztek - 3 proc., czy nie robienie listy zakupów - 2 proc.
Autorzy raportu twierdzą, że Polacy nie robią tego celowo. Za powód wskazują nieświadomość tego, jak powinna być przechowywana żywność.
Z badań CBOS wynika, że marnotrawienia dopuszczają się częściej osoby bardziej zamożne oraz zajmujące wysokie stanowiska. Problem dotyka częściej ludzi młodych - uczniów i studentów. Rzadziej na wyrzucanie jedzenia pozwalają sobie osoby starsze oraz te, które mają niskie dochody.
Z problemem wyrzucania jedzenia walczą Banki Żywności. Organizują one m.in. zbiórki produktów spożywczych, które przekazują potrzebującym.
W niedzielę, 16 października obchodzony będzie Światowy Dzień Żywności. Ma on na celu zwrócenie uwagi na marnowanie jedzenia szczególnie przez uczniów.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?