W skrócie
Kasza manna to produkt spożywczy uzyskiwany z drobno mielonych ziaren pszenicy. Kasza jest mechanicznie oddzielana w trakcie mielenia ziaren na mąkę pszenną. W sklepach dostępna jest także kasza manna błyskawiczna, która jest poddawana wstępnej obróbce termicznej. Często wystarczy zalać ją gorącym płynem bez potrzeby gotowania. Warto mieć na uwadze, że kasza manna jest źródłem glutenu i zawiera jedynie śladowe ilości błonnika. Oto 5 sposobów na wykorzystanie kaszy manny w kuchni.
Kliknij w przycisk, aby zobaczyć 5 przepisów z kaszą manną
Ciasto z kaszą manną
Kasza manna to składnik popularnej szarlotki sypanej. Wystarczy wymieszać szklankę bułki tartej i szklankę kaszy manny, a następnie układać warstwowo w tortownicy naprzemiennie ze startymi jabłkami i zimnym masłem. Taka szarlotka jest szybka i banalnie prosta do wykonania.
Nadzienie z kaszy manny
Na Wielkanoc, święta Bożego Narodzenia czy imieniny można zrobić miodownik przekładany kaszą manną. Gęsty krem powstaje z ugotowanej na mleku i przestudzonej kaszy manny połączonej z utartym wraz z cukrem pudrem masłem. Miodownik z kaszą manną może być aromatyzowany ekstraktem pomarańczowym lub waniliowym.
Kliknij w naszą galerię, aby zobaczyć 5 przepisów z użyciem kaszy manny
Kasza manna dla dzieci
Kasza manna przygotowana na mleku z owocami to propozycja na podwieczorek dla dzieci. Można ją podawać z uprażonymi płatkami migdałowymi, posiekanymi orzechami włoskimi albo uprażonymi orzechami laskowymi, jeśli tylko pociecha nie ma alergii na te orzechy. Taka kasza manna na mleku świetnie smakuje polana sokiem malinowym albo udekorowana łyżeczką powideł śliwkowych. W sezonie na owoce warto sięgnąć po garść malin, truskawek lub porzeczek.
Placuszki z kaszy manny
W kuchni ukraińskiej dobrze znane są syrniki. Różnią się od polskich małdrzyków między innymi tym, że dodaje się do nich kaszę mannę, która zapewnia im zwartą konsystencję. Często też syrniki są obtaczane w kaszy manny przed smażeniem, aby utworzyć na nich charakterystyczną panierkę.
Zagęstnik do kotletów
Kasza manna sprawdza się w roli zagęstnika do masy na kotlety warzywne lub pulpety w sosie pomidorowym. Szczególnie, gdy zabraknie w domu bułki tartej, można w to miejsce użyć drobnej kaszy manny. Ponadto zagęści ona masę na kluski leniwe.
Kasza manna może być także wysypywana na wierzch wyłożonego w formie ciasta kruchego. Na kaszce wykłada się uprażone jabłka lub inne sezonowe owoce. Dzięki temu spód ciasta będzie idealnie zapieczony, a sok wypływający z owoców w kontakcie z kaszką stworzy apetyczną masę.
Co zrobić z kaszą manną? Oto 5 sposobów na użycie popularnej...
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Patelnie w najlepszych cenach
Ciasto malinowe "Pianka"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?