Już po raz drugi, na Politechnice Białostockiej odbyły się kulinarne potyczki – Cook It Off. W tegorocznej rywalizacji wzięło udział dziesięć czteroosobowych drużyn. Znaleźli się w nich studenci pochodzący z Albanii, Wysp Zielonego Przylądka, Chin, Francji, Hiszpanii, Kuby, Nigerii, Portugalii, Turcji oraz Zimbabwe.
Osoby z zagranicy wcielały się w role szefów kuchni i uczyły polskich kolegów przygotowywania swoich rodzimych potraw.
-Chcemy, by polscy i zagraniczni studenci mogli się integrować. Zarówno podczas gotowania, jak i podczas jedzenia - mówi Servando Herrera Zuazo z Biura ds. Współpracy Międzynarodowej.
Każda z drużyn miała za zadanie przygotowanie w ciągu godziny oryginalnej potrawy. Efekty ich pracy oceniła specjalna komisja pracująca pod przewodnictwem prorektor ds. współpracy międzynarodowej dr hab. inż. Marty Kosior-Kazberuk, prof. PB. Punktowane były walory smakowe, wizualne, prezentacja oraz atmosfera panująca w kuchni podczas przygotowywania dań.
Wśród przygotowanych potraw pojawiły się m.in. kubańska Ropa Vieja, Cachupa z Republiki Zielonego Przylądka czy turecki Karniyarik. A na deser pyszne ciasto Shendetli prosto z Albanii.
Studenci mieli do dyspozycji kuchnie na wszystkich piętrach Domu Studenta Gamma. Na większości z nich słychać było muzykę pochodzącą z kraju danej grupy. W końcu celem wydarzenia nie było samo gotowanie i rywalizacja. Najważniejsza była dobra zabawa.
Kulinarne potyczki na Politechnice to też nietypowy sposób świętowania Ogólnopolskiego Dnia Erasmusa, który obchodzony jest 25 listopada.
Co ugotowali studenci? Kulinarne potyczki na Politechnice Białostockiej [zdjęcia]
Kotlety mielone z piekarnika z fetą
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?