Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cukier zdrożał, ale ciągle go brakuje. Czy teraz zaczną się problemy z octem?

Andrzej Matys
Andrzej Matys
mat. prasowe sieci Biedronka - Zdjęcie ilustracyjne
Niemal 90 proc. Polaków słyszało o brakach cukru w sklepach, a prawie 87 proc. nie uległo panice. I tylko blisko 13 proc. z nas kupiło produkt na zapas. Ale nie tylko cukier jest problemem, bo w niektórych rejonach kraju zaczyna brakować octu. W Białymstoku ocet jest, w każdej z dużych sieci.

Choć o brakach cukru w sklepach słyszało wielu tylko 36 proc. z nas fizycznie zetknęło się z brakiem cukru w sklepach. Większość wiedziała o tym głównie z internetu oraz z telewizji, od rodziny, znajomych i sąsiadów. Najrzadziej informacja o kłopotach z cukrem docierała z radia i prasy. Niemniej aż 86,5 proc. Polaków nie kupiło cukru w nadmiarze. To tylko niektóre wyniki sondażu, jaki wśród tysiąca dorosłych Polaków przeprowadziły UCE Research i SYNO Poland.

Cukrownicy: Produkujemy dużo, ale reakcje nerwowe

Komentując je Michał Gawryszczak ze Związku Producentów Cukru w Polsce, stwierdził, że chwilowe braki cukru w sklepach to wynik nerwowej reakcji części konsumentów na szalejące ceny różnych towarów. Klienci wykupili znaczną część cukru, więc nie można go było dostać. Jednak cukier jest produkowany i dostarczany do sklepów zgodnie z ustalonymi harmonogramami.

– W Polsce od lat produkujemy znacznie więcej cukru, niż zużywamy. W ostatniej kampanii wyprodukowaliśmy 2,3 mln ton. To trzeci najwyższy wynik w historii krajowej produkcji, a nasza wewnętrzna konsumpcja wynosi 1,7 mln ton – informuje Rafał Strachota z Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego.

Czytaj również:

Innym powodem (poza nerwową reakcją konsumentów) zwiększonego popytu były zakupy, które robiły małe i średnie firmy produkcyjne, gdyż przez pewien czas ceny w hurcie były wyższe niż w detalu. Według tego badania, zapasy cukru robili najczęściej mieszkańcy Pomorza (niemal 21 proc.), Dolnego Śląska i Łódzkiego (po prawie 18 proc.).

Cukier jest, ale nie wszędzie. A ocet?

- W naszych sklepach cukier jest dostępny w ciągłej sprzedaży. Cena zostaje bez zmian (5,99 zł) i wydaje się, że zmasowany czas zakupów tego produktu mija, choć sezon na przetwory trwa – mówi Joanna Biała, kierownik marketingu w białostockim PSS Społem.

Zapewnia również, że społemowska sieć nie ma też kłopotów z octem, który (wg Business Insider Polska) np. w kilku szczecińskich dyskontach został wykupiony.

Czytaj również:

Rzeczywiście, ocet w Społem jest, tak jak i w sklepach Grupy Chorten (od 2,69 zł) oraz w Lidlu i Biedronce (odpowiednio od 2,79 zł i 2,39 zł). W Chortenie nie ma też problemów z zakupem cukru, który kosztuje np. 6,49 zł. Nie było go natomiast (w poniedziałek 1.08) w kilku białostockich sklepach Lidla i Biedronki. Poprosiliśmy więc centrale obydwu dyskontów o wyjaśnienia.

- Cena 4,99 zł za jednokilogramowe opakowanie cukru obowiązuje od 22 lipca br. w całej sieci Lidl Polska. Na wysokość cen dostępnych w naszych sklepach produktów wpływa wiele czynników. Chcielibyśmy zaznaczyć, że (…) dążymy do tego, aby kształtowane przez nas ceny były bardzo atrakcyjne w stosunku do rynku krajowego – informuje Aleksandra Robaszkiewicz z Lidl Polska, ale jak mocno cukier zdrożał i dlaczego brak go na półkach, nie wyjaśnia.

O wyjaśnienie problemów z cukrem postarała się natomiast Biedronka.

- Aktualne niedobory cukru w Polsce są spowodowane wzmożonym popytem w związku z okresem tworzenia przetworów, a także zakupami pszczelarzy, którzy cukrem dokarmiają swoje hodowle. Nie bez znaczenia jest również obawa Polaków o postępujący wzrost cen cukru spowodowany wysoką inflacją, skutkującą kupowaniem cukru na zapas. Tym bardziej, że obecna cena kilograma cukru w sieci Biedronka – 4,99 zł, należy do najlepszych na polskim rynku – mówi Marcin Hadaj, menedżer ds. komunikacji sieci Biedronka.

Dodaje ponadto, że niektórzy klienci nabywają w sklepach niedetaliczne ilości cukru, a analiza paragonów wskazuje, że są to przedsiębiorcy. - Podjęliśmy szereg działań, aktywnie poszukując nowych źródeł dostaw. Pracujemy również z naszym głównym partnerem handlowym, Krajową Grupą Spożywczą, nad zwiększeniem dostępności cukru dla polskich konsumentów – zapewnia Marcin Hadaj.

Czytaj również:

Eksperci: Tanio już było

Dodajmy, że według niedawnej analizy Hiper-Com Poland i UCE Research (dla Business Insider Polska), w I półroczu cukier zdrożał średnio o 37,1 proc. rdr. Najmocniej w województwach przygranicznych, czyli: w lubuskim (42,3 proc.), podlaskim (42 proc.) i warmińsko-mazurskim (41,2 proc.). Najmniej wzrosły zaś ceny w Wielkopolsce (33,1 proc.) i na Dolnym Śląsku (33,6 proc.).

Według, Julity Pryzmont z Hiper-Com Poland, cukier jeszcze podrożeje.

- Mogą przyczynić się do tego sankcje nałożone na Rosję, ale też Białoruś. Ceny nawozów idą w górę, przez co drożeją uprawy. Do tego dochodzi sytuacja na naszym rynku rolnym. Rosną oczekiwania plantatorów, którzy odczuwają duży wzrost kosztów produkcji buraków. Sprawę komplikuje też czynnik pogodowy, czyli deficyt wody i przedłużająca się suszy – uważa ekspertka.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Cukier zdrożał, ale ciągle go brakuje. Czy teraz zaczną się problemy z octem? - Kurier Poranny

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna