Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Cytryna na dobre widzenie

(ewa)
sxc.hu
Jeśli chcemy mieć sokoli wzrok, na naszym stole powinny na stałe zagościć warzywa i owoce, pełnoziarniste pieczywo, orzechy i ryby.

Jeśli chcemy mieć sokoli wzrok, na naszym stole powinny na stałe zagościć warzywa i owoce, pełnoziarniste pieczywo, orzechy i ryby - podkreśla Ewa Walus, dietetyczka z Centrum Naturhouse. - Zawierają one całą gamę składników bezcennych dla dobrej kondycji oczu:

Karotenoidy - związki występujące w żółtych, pomarańczowych i zielonych owocach oraz warzywach (kapuście, kukurydzy, zielonym groszku, dyni, cukinii, papryce), a także w żółtkach jaj. Karotenoidy chronią oczy przed szkodliwym działaniem promieni UV oraz wspomagają działanie witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem. Są również odpowiedzialne za widzenie żółtej barwy.

Witamina A - jest zarówno przeciwutleniaczem, jak i częścią światłoczułego barwnika występującego w siatkówce oka. Jej niedobór powoduje tzw. kurzą ślepotę, czyli pogorszenie wzroku po zmroku. Bogate w witaminę A są brzoskwinie, morele, papryka, dynia oraz marchewka. Można ją również znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego: maśle, jajkach, mleku, śmietanie serach i w wątróbce.

Witaminy z grupy B - poprawiają siłę wzroku oraz nerwy wzrokowe. Witaminy te chronią również przed światłowstrętem. Występują głównie w kaszy jęczmiennej i gryczanej, podrobach, mięsie, jajkach, ciemnym chlebie, orzechach, kalafiorach, kapuście, cebuli, czosnku, brukselce, brokułach, szpinaku, fasoli, grochu.

Witamina C - to jeden z najpopularniejszych i najsilniejszych przeciwutleniaczy. Witamina C bierze również udział w regeneracji witaminy E, dzięki czemu proces utraty ostrości widzenia jest wolniejszy. Naturalnym źródłem witaminy E są oleje roślinne, orzechy, jajka, mleko i zielone warzywa. Z kolei witaminę C znajdziemy w natce pietruszki, szczypiorku, truskawkach, czarnych porzeczkach, pigwie, aronii, owocach cytrusowych, brokułach, brukselce, kapuście, pomidorach.

Antocyjany - są dużą grupą czerwono-niebieskich barwników roślinnych. Wzmacniają strukturę naczyń w gałkach ocznych, dzięki temu oczy są lepiej ukrwione i odżywione. Antocyjany dostarczają: czarne jagody, borówki, winogrona, wiśnie, truskawki, owoce aronii, czarny bez oraz czerwona kapusta i buraki.

Kwasy Omega-3 - dzięki nim komórki siatkówki oka mogą sprawnie funkcjonować w trudnych warunkach. Pomagają w łagodzeniu zespołu suchego oka, a także chronią przed jaskrą. Występują głównie w olejach rybnych i roślinnych (z siemienia lnianego, sojowym), w roślinach strączkowych (fasoli, soi).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna