Koszyczek Wielkanocny
Święconka: czego nie wkładać do koszyczka wielkanocnego?
- czekoladowego zajączka - wbrew pozorom zajączek jest świeckim symbolem i nie ma nic wspólnego z chrześcijaństwem
- wódki - nie wkładamy do koszyka żadnego alkoholu, jedyną płynem powinna być woda
- telefonu komórkowego - nie wkładamy żadnych rzeczy użytkowych, tylko żywność
- maskotek - koszyk może być ozdobiony wyłącznie wstążką, bukszpanem lub chusteczką
ZŁÓŻ ŻYCZENIA WIELKANOCNE
NAJNOWSZE ŻYCZENIA WIELKANOCNE
Wkładamy też wędlinę - symbol zdrowia i płodności dla nas i rodziny. Sól symbolizuje oczyszczenie i prawdę, włożona do koszyczka będzie miała moc odstraszającą zło. Jajko to symbol życia, a chrzan symbolizuje siłę fizyczną, którą powinien nam zapewnić przez cały rok. Ciasto to symbol umiejętności i doskonałości. Baranek, najbardziej znamienny symbol Świąt Wielkanocnych, uosabia przezwyciężenie zła.
Ale sprawdźmy:
Tymczasem księża znajdują w wielkanocnych koszyczkach produkty, które nie powinny się tam znaleźć. Jeden z diakonów przypomina sobie, że jedna z parafianek włożyła do koszyczka... małego, żywego kotka. Bo był dla niej ważny i chciała, żeby został poświęcony.
To nie działa!
Zobaczcie, co księża odkrywają w podsuwanych im do święcenia koszyczkach:
Pamiętajmy, że zwyczaj święcenia pokarmów jest znany w Polsce od wieków w Polsce. Jak podpowiada Wikipedia, w zachodnich regionach współczesnej Polski, które znalazły się w jej granicach po II wojnie światowej, święcenie potraw było jednak prawie nieznane. Przed 1945 rokiem na Kaszubach tylko zamożniejsi gburzy i szlachcice w Wielką Sobotę przywozili końmi proboszcza dla poświęcenia pożywienia świątecznego.
Podobnie na Śląsku święcenie potraw w Wielką Sobotę odbywało się na dworach szlacheckich. Tu zwyczaj święconki upowszechnił się dopiero na przełomie lat 70. i 80. XX wieku, docierając tu razem z mieszkańcami centralnej Polski.
W całej Polsce na stole wielkanocnym obok mięs i ciast stawia się koszyk ze święconką, drobne różnice wynikają tylko z lokalnych tradycji. Śniadanie wielkanocne rozpoczyna zwyczaj dzielenia się poświęconym jajkiem, podobny w swej formie i symbolice do bożonarodzeniowego łamania się opłatkiem.
Dawny zwyczaj na wsiach nakazywał, aby wracając ze święconym obejść dom trzy razy, zgodnie ze wskazówkami zegara, co miało wypędzić złe moce z gospodarstwa. W zamożnych domach na stole znajdowało się pieczone prosię, często z pisanką w pysku. Obok stały półmiski z mięsiwem, szynką, kiełbasą oraz ciasta.
Głównym ciastem wielkanocnym do dzisiaj pozostała babka drożdżowa, tzw. baba wielkanocna. Popularne są również mazurki.
Poza Polską z obyczajem tym możemy się jeszcze spotkać na Słowacji i w tej części Śląska Cieszyńskiego, która jest zamieszkana przez Polaków, na Białorusi, a także wśród polskich emigrantów[potrzebny przypis].
POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:
Czy trzeba płacić opłaty za użytkowanie wieczyste?
5 mln euro dla Górnego Śląska i innych regionów górniczych
Dziennik Zachodni / Wybory Losowanie kandydatów
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?