W skrócie
Zbliżają się święta Bożego Narodzenia. By uczcić szczodrość św. Mikołaja, warto sprezentować sobie lub bliskim drobny upominek. Bardzo dobrym pomysłem są domowe słodkości. Proponujemy przygotować mikołajkowe muffinki.
Prosty przepis na mikołajkowe muffinki
Liczba porcji: 15 muffinek,
Czas przygotowania 30 minut, pieczenie: 20 minut, dekorowanie: 10 minut
Składniki:
- 200 g mąki pszennej,
- 70 g cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli,
- 75 g masła,
- 200 ml mleka,
- 150 g jogurtu naturalnego,
- 1 jajko,
- krem maślany: 200 g masła, 150 g cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, czerwony barwnik spożywczy.

Jak przygotować mikołajkowe muffinki?
Przygotowanie:
- W rondelku rozpuść masło i przestudź.
- Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier, sodę oczyszczoną, kakao, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj.
- W drugiej misce wymieszaj jajko, jogurt mleko i masło.
- Do sypkich składników z dużej miski dodaj płynne i wymieszaj szybko łyżką.
- Foremki na muffinki wypełnij do 2/3 wysokości. Piecz w 180 stopniach około 20 minut.
Nasza rada: ciasta na muffinki nie musisz mieszać bardzo dokładnie, dzięki temu będą lżejsze.
Podstawowy krem maślany do babeczek
- Miękkie masło (w temperaturze pokojowej) zmiksuj z cukrem pudrem przez ok. 5 minut.
- Kiedy krem stanie się puszysty, dodaj do niego sok z cytryny. Gotowe!
Nasza rada: przed dodaniem cukru pudru do masła przesiej go, by nie miał żadnych grudek.
Dekorowanie mikołajkowych muffinek
- Do rękawa cukierniczego odłóż ok. 3 łyżki kremu maślanego. Do pozostałej masy dodaj kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego.
- Przełóż krem do drugiego rękawa cukierniczego. Możesz użyć także papieru do pieczenia zwiniętego w rulon lub woreczka (napełnij woreczek i odetnij róg).
- Zacznij od kolorowej masy. Dekoruj muffinkę na wzór czapeczki.
- Następnie dodaj ozdoby z białego kremu.
- Na koniec możesz dodać gotową dekorację z czekolady, w kształcie św. Mikołaja. Mikołajkowe muffinki gotowe. Smacznego!
Nasza rada: do zabarwienia kremu możesz użyć także zagęszczonego soku z malin, żurawiny lub wiśni. Krem zyska czerwony kolor, a do tego ciekawy smak.
Dekorowanie muffinek
Krem maślany, zwany także lukrem maślanym, to klasyczny i podstawowy krem przygotowywany do dekoracji tortów i babeczek. Robi się go bardzo prosto, jest stabilny, utrzymuje kształt i może być długo przechowywany. Jest bardzo słodki. Pyszne czekoladowe babeczki udekorowane kremem maślanym na kształt czapeczki św. Mikołaja. Dodatkowo muffinki możemy ozdobić gotowymi, jadalnymi ozdobami. W sklepach można obecnie znaleźć wiele gotowych, czekoladowych, świątecznych ozdób, m.in. w kształcie gwiazdek, śnieżynek, św. Mikołaja, bałwanka czy renifera.
Jeśli nie przepadasz za słodkościami, warto udekorować muffinki kremem z mascarpone i bitej śmietany. Wystarczy 150 g śmietany 30 proc. ubić z 2 łyżkami cukru pudru i dodać 250 g serka mascarpone.
Czekoladowe muffinki na mikołajki. Prosty przepis na słodki ...
Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Te popularne seriale wracają na ekrany tej jesieni. Sprawdź, co o nich wiesz - QUIZ
- Nowa żona Ronaldo: czwarta i młodsza od niego o 14 lat. Takie było ich wesele [WIDEO]
- Nowy "Znachor" to najlepsza ekranizacja w historii? Tym się różni od starego klasyka
- Trzyosobowa rodzina zginęła w wypadku na A1. Wiadomo, z jaką prędkością pędziło auto