Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Pomarańczowe owoce i warzywa oraz warzywa liściaste to dobre...
fot. pixabay

Te produkty wzmacniają odporność. Co jeść, by nie chorować? Wzbogać dietę o jedzenie bogate w witaminy, czy antyoksydanty

Marchew, dynia, melon, suszone morele, jarmuż, szpinak…

Pomarańczowe owoce i warzywa oraz warzywa liściaste to dobre źródła beta-karotenu w diecie. Beta-karoten jest prekursorem witaminy A, która jest niezbędna w procesie dojrzewania komórek układu odpornościowego. Wzmacnia skórę, a także błony śluzowe przewodu pokarmowego, które nawet lekko uszkodzone stanowią otwartą furtkę dla drobnoustrojów. Wysokie spożycie produktów obfitujących w beta-karoten (ok. 30 mg na dobę) wykazuje działanie ochronne na organizm uwarunkowane silnym działaniem antyoksydacyjnym tego związku. By, dostarczyć taką ilość beta-karotenu wystarczy wypić ok. 350 ml jednodniowego soku marchwiowego.

Zobacz również

Rusza rajd konny śladami ucieczki rotmistrza Witolda Pileckiego z KL Auschwitz

Rusza rajd konny śladami ucieczki rotmistrza Witolda Pileckiego z KL Auschwitz

W Krakowie od miesiąca szukają promieniotwórczego urządzenia. Co ustalono?

W Krakowie od miesiąca szukają promieniotwórczego urządzenia. Co ustalono?

Polecamy

Niebezpieczne żelki wycofane. Mogą uszkodzić DNA twoje i twoich dzieci!

Niebezpieczne żelki wycofane. Mogą uszkodzić DNA twoje i twoich dzieci!

Ziemniaczki z sadzonym jajkiem? Częściej słychać „nie, dziękuję”. Tego jemy mniej

Ziemniaczki z sadzonym jajkiem? Częściej słychać „nie, dziękuję”. Tego jemy mniej

Lara Gessler przeprowadza się do modnej dzielnicy. Zobacz, gdzie teraz zamieszka

Lara Gessler przeprowadza się do modnej dzielnicy. Zobacz, gdzie teraz zamieszka