Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Desery w pucharkach, że palce lizać! Z galaretką, mascarpone i bitą śmietaną. Sposób na słodkie co nieco [PRZEPISY]

mad
Desery w pucharkach to pomysł na błyskawiczne małe co nieco. Na zdjęciu deser z galaretką, owocami i serkiem mascarpone. Zobacz przepisy.
Desery w pucharkach to pomysł na błyskawiczne małe co nieco. Na zdjęciu deser z galaretką, owocami i serkiem mascarpone. Zobacz przepisy. Fot. Katarzyna Skuta
Macie ochotę na słodkie małe co nieco? Przygotujcie deser w pucharkach! Pracy z nim niewiele, a efekt „wow” gwarantowany. Deser z galaretką, z serkiem mascarpone, kawowy, a nawet tiramisu w pucharku. Słodka rozpusta! Zobaczcie przepisy.

Nie masz czasu piec wymyślnych ciast, a zjadłbyś coś słodkiego? Deser w pucharku to będzie strzał w dziesiątkę. Zobaczcie nasze propozycje na szybkie i łatwe desery, które skradną niejedno serce.

Spis treści

Deser z galaretką, owocami, serkiem mascarpone i kruszonką

Deser z galaretką, owocami i serkiem mascarpone.
Deser z galaretką, owocami i serkiem mascarpone. Fot. Katarzyna Skuta

Składniki

  • dowolna galaretka w proszku
  • owoce - kiwi, mandarynki, banany
  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 150 g serka mascarpone
  • 3-5 łyżek cukru pudru

Składniki na kruszonkę

  • 80 g masła
  • 160 g mąki
  • 80 g cukru

Wykonanie
Galaretkę przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, wlać do małych szklaneczek po ok. 3-4 cm, odstawić do stężenia.
Z masła, mąki i cukru zagnieść kruszonkę, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Odstawić do wystygnięcia. Serki zmiksować z cukrem pudrem do połączenia składników. Składać piętrowy deser układając warstwami na galaretce owoce, krem i kruszonkę. Ostatnią warstwę można posypać kakao lub cynamonem. Schłodzić.
Przepis Katarzyny Skuty

Deser kawowy w pucharku

Deser kawowy w pucharku.
Deser kawowy w pucharku. Fot. Stanisław Romek

Składniki:

  • 2 serki homogenizowane
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • żelatyna4
  • 300 ml gorącej wody
  • 1 opakowanie bitej śmietany + mleko
  • kawa rozpuszczalna
  • kakao

Wykonanie
W pierwszej kolejności rozpuszczamy łyżkę żelatyny w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy i pozostawimy do wystudzenia.
Teraz robimy masę. Miksujemy serki z cukrem i żółtkami. Teraz ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy, potem ostudzoną żelatynę i na końcu bitą śmietanę. Trochę bitej śmietany zostawiamy do dekoracji.
Gotową masę rozdzielamy do miseczek na 3 równe części – pierwszą miseczkę pozostawiamy jak jest, do drugiej dodajemy 1 łyżeczkę kawy rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody i dokładnie mieszamy, do trzeciej dajemy to samo co wcześniej + trochę kakao, aby podkreślić bardziej kolor i smak. Jeżeli ktoś chce mieć bardziej intensywne smaki i kolory to może dorzucić więcej kawy i kakao.
Gotowe masy wlewamy po kolei do przygotowanych szklanek czy pucharków. Zaczynamy od najjaśniejszej części, aby na końcowej ciemnej dać kontrast bitej śmietany.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków, autorów bloga „Kuchenne wariacje”

Deser z granatem, galaretką i mascarpone

Deser z granatem, galaretką i mascarpone.
Deser z granatem, galaretką i mascarpone. Fot. Katarzyna Jaworek

Składniki

  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 300 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 granat
  • ½ puszki mandarynek

Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Wylać na płaskie naczynie i odstawić do stężenia. Stężoną galaretkę pokroić w kostkę.
Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek mascarpone i razem zmiksować. Mandarynki odsączyć z zalewy. Granat obrać z błonek.
Do salaterek przygotowanych z grejpfrutów (albo zwykłych) nakładać naprzemiennie porcję kremu, galaretki oraz owoców. Deser przed podaniem schłodzić w lodówce.
Przepis Katarzyny Jaworek, autorki bloga „Tradycyjna kuchnia Kasi”

Deser z serkiem mascarpone, biszkoptami i bitą śmietaną

Deser z serkiem mascarpone, biszkoptami i bitą śmietaną.
Deser z serkiem mascarpone, biszkoptami i bitą śmietaną. Fot. Paweł Epler

Składniki

  • kilka okrągłych biszkoptów
  • szklanka bitej śmietany
  • szklanka mascarpone
  • filiżanka mocnej kawy z cukrem (schłodzonej)
  • pestki z jednego owocu granatu lub inne dowolne owoce
  • kakao do posypania

Wykonanie
Przygotować naczynia, w których będziemy układać deser. Efektownie prezentuje się w szklanych pucharkach lub szklankach.
Bitą śmietanę wymieszać z mascarpone. Biszkopty namoczyć w kawie (nie rozmoczyć) i ułożyć na dnie pucharków. Na biszkopty wyłożyć bitą śmietanę z mascarpone i pestki granatu lub inne owoce.
Czynność powtarzać aż do wypełnienia naczynia. Posypać kakao, schłodzić w lodówce (2 godziny) i podawać.
Przepis Agnieszki Delkowskiej, autorki bloga Lady Kitchen

Deser tiramisu w pucharku

Deser tiramisu w pucharku.
Deser tiramisu w pucharku. Fot. archiwum

Składniki

  • 4 jaja M lub L
  • 4 żółtka z jaj M lub L
  • 120 g cukru pudru
  • pasta waniliowa
  • 1000 g serka mascarpone
  • paczka biszkoptów typu Ladyfinfers
  • 350 ml zaparzonej mocnej kawy (najlepiej esspresso)
  • 25 ml likieru amaretto
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • szczypta soli

Wykonanie tiramisu
Jajka w skorupkach przelewamy wrząca wodą. Zaparzamy kawę, lekko ja studzimy, a następnie do ciepłej kawy wlewamy Likier Amaretto i odstawiamy do wystygnięcia. Oddzielamy żółtka od białek, do jednej miseczki 8 żółtek, a do drugiej - 4 białka.
Wszystkie 8 żółtek ubijamy na puszystą i jasną masę razem z cukrem pudrem. Na początku (przez około 3 minuty, do momentu, kiedy masa zrobi się ciepła) ubijamy na żółtka na parze w misce postawionej na garnek z gorącą wodą, następnie ściągamy miskę z pary i ubijamy dalej standardowo na blacie do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy do smaku pasty waniliowej.
Kolejnym krokiem jest dodawanie porcjami serka mascarpone do masy z jajek - dodajemy po trzy łyżki, w krótkich odstępach czasowych. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Następnie 4 białka ubijamy (ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Ważne jest, by białko było starannie oddzielone, bez odrobinki żółtka. Pozwoli to uzyskać idealną pianę. Pod koniec wykonujemy „test ubicia” - czyli odwracamy miskę do góry dnem i jeśli piana nie wylatuje, to znaczy że jest dobrze ubita.
Delikatnie mieszamy łyżką pianę z białek z masą z żółtek i serka mascarpone, do połączenia się składników.
Przygotowujemy pucharki lub kieliszki na blacie. Bierzemy ostudzona kawę i szybko (na 2 sekundy) zanurzamy w niej biszkopty z dwóch stron. Ważne, by ich nie rozmoczyć, a tylko nawilżyć. Nawilżone biszkopty od razu układamy w ozdobnym naczyniu - najlepiej po trzy sztuki.
Ścieramy na tarce gorzką czekoladę. Trochę zostawiamy do posypania dekoracyjnego całego deseru, a resztę wsypujemy na spód pucharka.
Na biszkopty i czekoladę wykładamy wcześniej przygotowaną puszystą masę jajeczno-serową i posypujemy dla ozdoby gorzką czekoladą. Tiramisu gotowe!

Deser trójwarstwowy z truskawkami

Deser trójwarstwowy z truskawkami.
Deser trójwarstwowy z truskawkami. Fot. Anna Cyganik-Idęć

Składniki

  • galaretka truskawkowa
  • 400 g serka homogenizowanego truskawkowego
  • 400 g truskawek
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • bita śmietana (opcjonalnie)

Wykonanie
Galaretkę zrobić według przepisu z opakowania zmniejszając ilość wody do 400 ml, żeby lepiej się ścięła. Wylać ostudzoną galaretkę do pucharków i ułożyć je pochyło w lodówce, do całkowitego stężenia. Po kilka godzinach, lub po całej nocy zabrać się za przygotowanie kolejnej warstwy. Dwie łyżeczki żelatyny rozpuścić z 3-4 łyżkami gorącej wody. Odstawić na chwilę do wystudzenia. Gdy żelatyna się ochłodzi (nie może być ścięta) zmiksować ją z serkami homogenizowanymi. Nałożyć serek do pucharków przechylając je w drugą stronę. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Gdy druga warstwa zastygnie umyć truskawki, usunąć szypułki i zmiksować z dwiema łyżkami cukru. Podgrzać 100 ml wody i rozpuścić w niej 2 łyżeczki żelatyny. Truskawki zmiksować razem z syropem żelatynowym. Owoce wyłożyć do pucharków, które tym razem możemy już postawić pionowo.
Gdy deser zastygnie można go ewentualnie ozdobić rozetką bitej śmietany.
Z podanych składników można wykonać od 4-6 porcji deseru w zależności od tego jakiej wielkości mamy pucharki. Podobny deser możemy przygotować z brzoskwiń, ananasów, czy owoców leśnych.
Przepis Anny Cyganik-Idęć

Szybki deser tiramisu

Szybki deser tiramisu.
Szybki deser tiramisu.

Składniki:

  • 250 g serka mascarpone
  • 1 opakowanie Mascarpino - mix do mascarpone Delecta
  • okrągłe biszkopty
  • filiżanka zaparzonego espresso
  • 30 ml amaretto
  • 175 ml zimnego mleka
  • 4 płaskie łyżki kakao

Wykonanie
Na początek zmiksować mix do mascarpino z serkiem mascarpone i mlekiem. Nałożyć trochę kremu do pucharków. Następnie wymieszać espresso z likierem amaretto. Po dokładnym wymieszaniu czas na biszkopty, które zanurzyć we wzmocnionym espresso i ułożyć na kremie. Posypać całość kakao i nakładać kolejne warstwy, aż do wyczerpania składników.
Prawda, że mało skomplikowane? Smacznego!

Polecamy!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska