Podstawę do zniesienia wymogu dołączania do każdej partii warzyw "świadectw tymczasowych", stanowiło potwierdzenie braku nowych przypadków zachorowań, spowodowanych bakterią E. coli. W trakcie 10-dniowego okresu - od 27 lipca 2011 r. na terenie Unii Europejskiej nie odnotowano nowych przypadków choroby. Normalizacja sytuacji epidemiologicznej została oficjalnie potwierdzona po stronie rosyjskiej przez Dyrektora Generalnego ds. Zdrowia i Ochrony Konsumentów Komisji Europejskiej w piśmie z dnia 6 sierpnia 2011 r.
Organem uprawnionym w Polsce do wystawiania certyfikatów potwierdzających brak obecności E. coli na świeżych produktach żywnościowych pochodzenia roślinnego była Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa. Laboratorium prowadzącym monitoring w tym zakresie był Państwowy Instytut Weterynaryjny - Państwowy Instytut Badawczy w Puławach.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?