Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Dobre węglowodany to podstawa zrównoważonej diety

(now)
Choć piramida zdrowego żywienia powinna być znana i stosowana, to dalecy jesteśmy od jej przestrzegania
Choć piramida zdrowego żywienia powinna być znana i stosowana, to dalecy jesteśmy od jej przestrzegania
Codzienne zrównoważone pożywienie powinno, zdaniem dietetyków, zawierać: 5 porcji produktów zbożowych, 4 porcje warzyw, 3 porcje owoców, 2 porcje mleka i przetworów mlecznych (zwłaszcza jogurtów i serów białych), 1 porcję mięsa lub produktów zamiennych (ryby, jaja, rośliny strączkowe, orzechy).

Nie należy też zapominać o wodzie. Organizm dorosłego człowieka zużywa jej w ciągu doby od 2 do 3 litrów. Co najmniej półtora litra litra powinno być dostarczone w postaci płynów, a reszta - w pokarmach.

Mniej, ale częściej

Najbardziej wskazane jest spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia (minimum to 3 posiłki). Produkty zbożowe powinny występować w każdym posiłku, warzywa w czterech, owoce - w trzech, produkty mleczne - w co najmniej dwóch, a mięso - najlepiej tylko w jednym.

Taka liczba posiłków sprawia, że mogą one być (a nawet powinny) objętościowo mniejsze. Są wtedy lepiej trawione i łatwiej przyswajane, co pozwala na organizmowi na bieżąco wykorzystywać składniki odżywcze. Rzadsze lub nieregularne jedzenie - bardziej obfitych wtedy - posiłków skutkuje tym, że organizm magazynuje je w postaci rezerw tłuszczowych.

Lekko i z umiarem

Produkty stosowane w diecie powinny mieć wysoką wartość odżywczą. A do takich należą: produkty zbożowe z grubego przemiału (chleb razowy, pełnoziarniste kasze), kartofle, świeże warzywa i owoce, produkty nabiałowe (chude mleko, chude sery białe, jogurt), nasiona roślin strączkowych, chude mięso, tłuste ryby morskie, oliwa, oleje roślinne.

Tak zwane produkty wysoko przetworzone zawierają dużo soli, cukru, szkodliwych tłuszczów, syntetycznych substancji smakowych, konserwujących i barwiących. Często - w efekcie np. obróbki termicznej - są pozbawione wartości odżywczych. Należy zachować umiar w spożyciu tłuszczów zwierzęcych, cukru i słodyczy, ograniczać spożycie soli i unikać alkoholu.

Powinniśmy unikać łączenia w jednym posiłku potraw ciężkostrawnych. Należy zachować równowagę w jedzeniu produktów kwasotwórczych (warzyw, owoców i produktów mlecznych) oraz zasadotwórczych (produktów zbożowych, mięsa, jaj, ryb)
Potrawy najlepiej jest przygotowywać bezpośrednio tuż przed spożyciem. Podczas przechowywania i wielokrotnego podgrzewania tracą wiele wartości odżywczych i mogą ulec zepsuciu.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna