Dwie firmy z woj. podlaskiego otrzymały Złote Medale Targów WorldFood Warsaw. Walczyło o nie 140 produktów spożywczych w czternastu kategoriach. Spośród firm z woj. podlaskiego docenione zostały Dary Natury z Koryciny oraz Szarłat z miejscowości Cibory Gałeckie (gm. Zawady). Pesto z jarmużu Eco (kategoria żywność ekologiczna) produkowane przez Dary Natury zdobyło Złoty Medal, a wyróżniona została konfitura z owoców róży (również tej firmy). Złoty medal zdobył też dżem rokitnikowo-marchwiowy firmy Szrłat (kategoria przetwory owocowe i warzywne).
Firma Szarłat powstała w 1993 r.
– Została powołana w celu wdrożenia do produkcji i organizacji rynku amarantusa w Polsce– mówi Katarzyna Olbryś-Ursin, dyrektor ds. handlu.
Roślina ta pochodzi Ameryki Południowej. Firma Szarłat uczestniczyła w przygotowaniu agrotechniki , nauczyła rolników uprawy amarantusa. Wyhodowane zostały dwie polskie odmiany.
– Amarantus jest uprawiany przede wszystkim na terenie woj. lubelskiego, tam są ku temu bardzo dobre warunki – opowiada Katarzyna Olbryś-Ursin. – Z rolnikami podpisujemy umowy kontraktacyjne.
Z czasem Szarłat rozszerzył swoją ofertę m.in. o produkty bezglutenowe, z gryki (mąkę i płatki), z pestek dyni (mąka, olej). Od niedawna zajmuje się także przetwórstwem rokitnika – najpierw były to syropy i soki, następnie olej, a na końcu dżemy (słodzone ksylolitem).
Jak zauważa dyrektor ds. handlu zapotrzebowanie na produkty z amarantusa czy rokitnika rośnie. Ale jeszcze szybciej rośnie konkurencja, ciągle przybywa firm, które się tym zajmują.
– My wyróżniamy się tym, że bazujemy na polskich surowcach – opowiada Katarzyna Olbryś-Ursin. – Rolnikom, którzy z nami współpracują oferujemy fachową pomoc w uprawie – od wysiewu aż do zbioru.
Choć konkurencja jest coraz większa, Szarłat dynamicznie się rozwija. Kiedyś siedziba firmy mieściła się w Łomży, ale zlokalizowany tam zakład szybko okazał się za mały. Firma postanowiła wybudować nowy – na terenie gm. Zawady, dzięki temu mogła zacząć przerabiać inne rośliny.
Firma Dary Natury z Koryciny, dotychczas znana jako producent ekologicznych ziół i przypraw, od 3 lat zajmuje się także przetwórstwem warzyw i owoców. Robi soki, przeciery, konfitury, pesta.
Jak mówi Mirosław Angielczyk, właściciel Darów Natury, firma współpracuje z ok. 40 gospodarstwami ekologicznymi z całego kraju.
W ubiegłym roku skupiła ok. 2 tys. ton warzyw. Skąd zainteresowanie przetwórstwem warzyw? Mirosław Angielczyk tłumaczy, że sklepy zielarskie (dotychczasowi odbiorcy) zaczęły rozszerzać swoją ofertę, przekształcać się w sklepy ze zdrową żywnością. Dlaczego więc nie przetwarzać ekologicznych warzyw, skoro są już odbiorcy?
W Korycinach (przy udziale funduszy z PROW) powstaje nowoczesna przetwórnia warzyw i owoców (ma ruszyć w lipcu) oraz laboratorium, w którym można m.in. zbadać zawartosć pestycydów, metali ciężkich.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?