MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Dolej piwa do mąki i usmaż kawałki ryby. Zyskasz obiad, o którym nawet nie śniłeś. Oto najsmaczniejszy dorsz smażony jak nad morzem

Anna Daniluk
Chrupiący dorsz smażony w cieście piwnym to sposób na apetyczne danie dla prawdziwych smakoszy.
Chrupiący dorsz smażony w cieście piwnym to sposób na apetyczne danie dla prawdziwych smakoszy. 123rf.com/myviewpoint/zdjęcie ilustracyjne
Apetyczny dorsz smażony w cieście piwnym to proste danie, za które podziękują ci dorośli smakosze. Wyróżnia się chrupiącą, złocistą skórką i delikatnym, soczystym mięsem ryby. Co więcej, poradzą sobie z nim nawet kulinarni nowicjusze. Podaj go na co dzień lub od święta na rodzinne spotkanie. Poznaj przepis na dorsza smażonego w cieście piwnym.

W skrócie:

Dorsz to ryba o białym mięsie, która znakomicie nadaje się do smażenia. Po usmażeniu w cieście niemal rozpływa się w ustach. Zachęcam cię do wybrania piwa o niskiej zawartości alkoholu i delikatnym smaku. Ciasto piwne nie tylko dodaje chrupkości, ale uzupełnia lekko słodki smak ryby. Pod wpływem smażenia alkohol się ulatnia, pozostawiając walory smakowe. W tym przepisie możesz także wypróbować piwa bezalkoholowe, które również spulchnią ciasto i wprowadzą ciekawe nuty smakowe.

Dorsz smażony – przepis na rybę w cieście piwnym

Liczba porcji: dla 4 osób.

Czas przygotowania: 30 minut.

Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g świeżych lub mrożonych filetów z dorsza,

  • 200 g mąki pszennej,

  • 1 jajko,

  • 200 ml jasnego piwa,

  • szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu do smaku,

  • 400 ml oleju rzepakowego do smażenia,

  • 1 cytryna do podania.

Jak zrobić dorsza smażonego w cieście piwnym?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj filety z dorsza. Mrożone rozmrażaj w misce w lodówce przez całą noc. Wylej wodę, wyjmij filety, delikatnie odciśnij i wytrzyj papierowymi ręcznikami.

  2. Filety z dorsza równomiernie posyp solą i pieprzem, a następnie odstaw na bok na około 10 minut.

  3. W dużej misce wymieszaj mąkę, jajko oraz jasne piwo. Połącz, aż składniki osiągnął konsystencję gładkiego ciasta naleśnikowego o konsystencji gęstego jogurtu.

  4. Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej do temperatury około 180°C.

  5. Filety z dorsza maczaj w przygotowanym cieście, a następnie ostrożnie wkładaj na gorący olej. Uważaj, aby się nie poparzyć skwierczącym olejem.

  6. Smaż rybę na średniej mocy palnika przez około 5 minut z każdej strony.

  7. Dorsz smażony będzie złocisty i chrupiący, a mięso delikatne i rozpływające się w ustach.

  8. Po usmażeniu dorsza, wyłów kawałki łyżką cedzakową z patelni i przełóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. W ten sposób usuniesz nadmiar tłuszczu.

  9. Dorsz smażony w cieście piwnym najlepiej smakuje podany od razu.

  10. Podawaj go z ćwiartkami cytryny i posypanymi natką pietruszki.

Jakie piwo wybrać do ciasta piwnego?

Najbardziej sprawdzają się jasne piwa o delikatnym, niemal miodowym smaku z niewielkim posmakiem goryczy. Możesz sięgać także po ciemne piwa o karmelowym kolorze. Takie trunki nadadzą kawałkom ryby głębszego smaku i aromatu.

Zachęcam cię też do eksperymentowania z innymi gatunkami ryb. Zamiast dorsza możesz w ten sposób usmażyć halibuta, morszczuka lub mintaja. Niech ten przepis zainspiruje cię do uwolnienia kulinarnej fantazji i przygotowania apetycznego obiadu.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

 

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna