W skrócie:
Dorsz to ryba o białym mięsie, która znakomicie nadaje się do smażenia. Po usmażeniu w cieście niemal rozpływa się w ustach. Zachęcam cię do wybrania piwa o niskiej zawartości alkoholu i delikatnym smaku. Ciasto piwne nie tylko dodaje chrupkości, ale uzupełnia lekko słodki smak ryby. Pod wpływem smażenia alkohol się ulatnia, pozostawiając walory smakowe. W tym przepisie możesz także wypróbować piwa bezalkoholowe, które również spulchnią ciasto i wprowadzą ciekawe nuty smakowe.
Dorsz smażony – przepis na rybę w cieście piwnym
Liczba porcji: dla 4 osób.
Czas przygotowania: 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
500 g świeżych lub mrożonych filetów z dorsza,
200 g mąki pszennej,
1 jajko,
200 ml jasnego piwa,
szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu do smaku,
400 ml oleju rzepakowego do smażenia,
1 cytryna do podania.
Jak zrobić dorsza smażonego w cieście piwnym?
Sposób przygotowania:
Na początku przygotuj filety z dorsza. Mrożone rozmrażaj w misce w lodówce przez całą noc. Wylej wodę, wyjmij filety, delikatnie odciśnij i wytrzyj papierowymi ręcznikami.
Filety z dorsza równomiernie posyp solą i pieprzem, a następnie odstaw na bok na około 10 minut.
W dużej misce wymieszaj mąkę, jajko oraz jasne piwo. Połącz, aż składniki osiągnął konsystencję gładkiego ciasta naleśnikowego o konsystencji gęstego jogurtu.
Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej do temperatury około 180°C.
Filety z dorsza maczaj w przygotowanym cieście, a następnie ostrożnie wkładaj na gorący olej. Uważaj, aby się nie poparzyć skwierczącym olejem.
Smaż rybę na średniej mocy palnika przez około 5 minut z każdej strony.
Dorsz smażony będzie złocisty i chrupiący, a mięso delikatne i rozpływające się w ustach.
Po usmażeniu dorsza, wyłów kawałki łyżką cedzakową z patelni i przełóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami. W ten sposób usuniesz nadmiar tłuszczu.
Dorsz smażony w cieście piwnym najlepiej smakuje podany od razu.
Podawaj go z ćwiartkami cytryny i posypanymi natką pietruszki.
Jakie piwo wybrać do ciasta piwnego?
Najbardziej sprawdzają się jasne piwa o delikatnym, niemal miodowym smaku z niewielkim posmakiem goryczy. Możesz sięgać także po ciemne piwa o karmelowym kolorze. Takie trunki nadadzą kawałkom ryby głębszego smaku i aromatu.
Zachęcam cię też do eksperymentowania z innymi gatunkami ryb. Zamiast dorsza możesz w ten sposób usmażyć halibuta, morszczuka lub mintaja. Niech ten przepis zainspiruje cię do uwolnienia kulinarnej fantazji i przygotowania apetycznego obiadu.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?