Pieczenie domowego chleba wcale nie jest trudne! Wystarczy mąka, drożdże, woda i sól. Istnieją też oczywiście przepisy na chleb na zakwasie, jednak jest on trochę trudniejszy do zrobienia. Dlatego podajemy przepisy na chleb bez zakwasu oraz recepturę na pyszne, domowe bułki.
Chleb upieczony w warunkach domowych zdecydowanie odbiega smakiem od tego kupionego w pobliskim sklepie. Tak samo bułki. Nie zawierają polepszaczy i mamy pewność, że nie dodaliśmy do nich nic niezdrowego.
Domowy chleb pszenno-żytni Koła Gospodyń Wiejskich [PRZEPIS]
Składniki
- 1/2 kg mąki pszennej
- 1/2 kg mąki żytniej
- 4 dag drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/2 litra wody (może być również serwatka)
- łyżka soli
- szczypta cukru
- do wyboru – kminek, nasiona słonecznika, dyni, czarnuszka, anyżek
Wykonanie
Mleko letnie rozrobić z drożdżami i cukrem, odstawić do wyrośnięcia. Mąki wymieszać, dodać sól, kminek (lub inne – wedle gustu), wyrośnięte drożdże i ciepłą wodę. Ciasto wyrobić, aż zacznie odchodzić od rąk. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Gdy podwoi objętość, przygnieść, nałożyć do formy. Znów odstawić do wyrośnięcia.
Upiec na rumiano w temperaturze 180 stopni.
Przepis Koła Gospodyń z Białki
Przepisy na inne chleby domowe znajdziecie tu: KLIK
Drożdżowe proste bułki domowe [PRZEPIS]
Składniki na ok. 15 bułeczek
- 0,5 kg mąki tortowej
- 5 dag drożdży
- 1 jajko
- 0,5 kostki margaryny
- 250 ml mleka
- sól, cukier
Wykonanie
Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru i zalać 1 łyżką mleka. Dodać troszeczkę mąki i wymieszać. Odstawić. Gdy zaczyn wyrośnie, dodać resztę mleka, mąki, 1 łyżkę cukru i jajko. Dodać szczyptę soli i wyrobić ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczony tłuszcz i wyrabiać dalej aż składniki dobrze się połączą (można do tego celu użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić aż dwukrotnie powiększy objętość. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, pokroić na porcje i nadać kształt bułeczkom.
Piec ok. 35 minut w 180 stopniach.
Bułeczki można nadziać np marmoladą, białym serem lub owocami. Doskonale jednak smakują również bez nadzienia.
Przepis Katarzyny Skuty
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?