Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Duńska wieprzownia może być skażona bakteriami

(ewil)
Wzrasta ryzyko zakażenia mięsa wieprzowego
Wzrasta ryzyko zakażenia mięsa wieprzowego Archiwum
Gdy dostaną się do organizmu człowieka, mogą wywoływać szereg chorób o ciężkim przebiegu, m. in. zapalenie i ropnie płuc, ostre zatrucie pokarmowe, posocznicę, zakażenie układu moczowego, a nawet zapalenie szpiku.

Wzrasta ryzyko zakażenia mięsa wieprzowego bakteriami, które są odporne na antybiotyki! To wyniki raportu przeprowadzonego przez duński Instytut Żywności.

ESBL to zmutowany enzym, który znajduje się w bakteriach Salmonelli, E.coli oraz Klebsiella.

W badaniach pobrano próbki mięsa z 1200 ferm. 23 z nich zawierały superodporne bakterie, znane pod nazwą ESBL (Extended Spectrum Beta Lactamase). To o dwie próbki więcej niż w 2005 roku.

Odporność ta, nie dość, że neutralizuje działanie antybiotyków, może przenosić się także na inne bakterie. Powodem jest wzrost zastosowania leków zawierających substancje, na które bakterie się uodporniły, czyli penicylinę i cephalosporynę. W 2007 zużyto aż 1984 kg tych antybiotyków, czyli trzy razy więcej niż dziesięć lat wcześniej. Podwoiło się z kolei ich zastosowanie u bydła, a u świń wzrosło o 500%.

Źródło:
www.wrp.pl

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna