Wzrasta ryzyko zakażenia mięsa wieprzowego bakteriami, które są odporne na antybiotyki! To wyniki raportu przeprowadzonego przez duński Instytut Żywności.
ESBL to zmutowany enzym, który znajduje się w bakteriach Salmonelli, E.coli oraz Klebsiella.
W badaniach pobrano próbki mięsa z 1200 ferm. 23 z nich zawierały superodporne bakterie, znane pod nazwą ESBL (Extended Spectrum Beta Lactamase). To o dwie próbki więcej niż w 2005 roku.
Odporność ta, nie dość, że neutralizuje działanie antybiotyków, może przenosić się także na inne bakterie. Powodem jest wzrost zastosowania leków zawierających substancje, na które bakterie się uodporniły, czyli penicylinę i cephalosporynę. W 2007 zużyto aż 1984 kg tych antybiotyków, czyli trzy razy więcej niż dziesięć lat wcześniej. Podwoiło się z kolei ich zastosowanie u bydła, a u świń wzrosło o 500%.
Źródło:
www.wrp.pl
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?