Hamburgera wymyślił ponoć w 1904 r. Fletcher Davis, który prowadził bar w Teksasie. Gościom podawał mielony kotlet na grzance z sałatą, musztardą i majonezem. Teraz...
- Przygotowanie burgera zajmuje zwykle 8-10 minut. Chyba że klient lubi mniej wysmażone mięso, to wtedy dostaje kanapkę szybciej - wyjaśnia Daniel Wasilewski, właściciel Elvis Burger w Białymstoku. - Podstawowymi składnikami tej kanapki są świeże warzywa i wołowina, a także dobre pieczywo - podkreśla.
Pan Daniel swoją restaurację prowadzi od czterech lat.
- Na początku sprzedawaliśmy jedynie burgery, ale rozszerzyliśmy ofertę. Mimo to, klienci i tak najczęściej sięgają po kanapki „na ciepło”.
Największą popularnością w Elvis Burgerze cieszy się Burger Klasyczny: 250 gramów wołowiny, bułka, sałata, słodki ogórek, pomidor i sos.
Właściciel przyznaje, że burgery pod względem kaloryczności nie są najzdrowsze.
- Jednak patrząc na tego fast fooda z innej strony, to nie zawiera on w sobie konserwantów ani sztucznych barwników - dodaje.
- To, czy hamburger jest zdrowy, zależy od składników - mówi Dorota Dziuryk z Centrum Dietetycznego Natur-house. - Te z barów typu fast food niekoniecznie są zdrowe, ponieważ obfitują w tłuszcze nasycone i kwasy tłuszczowe.
Zdaniem dietetyczki, najzdrowsze są burgery przygotowane przez nas samych w domu, bo wtedy to my odpowiadamy za jakość produktów.
Do zrobienia hamburgera można wykorzystać produkty mniej kaloryczne. Podstawą jest dobrej jakości mięso i warzywa. Zamiast bułki pszennej możemy wykorzystać pełnoziarnistą. Wtedy nawet osoby na diecie mogą sięgnąć po takie danie. Byle nie za często! Ot, od święta.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?