Dziś strajkują warzywa i owoce. Po raz pierwszy u nas

Julia Szypulska [email protected]
– Ja owoców i warzyw nie marnuję – zapewnia Alicja Wołczyk z Białegostoku. – Przede wszystkim staram się je dobrze przechowywać, ale często też robię z nich przetwory.
– Ja owoców i warzyw nie marnuję – zapewnia Alicja Wołczyk z Białegostoku. – Przede wszystkim staram się je dobrze przechowywać, ale często też robię z nich przetwory.
Udostępnij:
Mirabelki do butelki! Śliwki pod pokrywki! Jutro jest wtorek, ratuj szczypiorek! Papryki w słoiki! - z takimi hasłami wyjdą dziś na ulice miast warzywa i owoce.

To już trzecia akcja Federacji Polskich Banków Żywności, która ma zapobiec marnowaniu żywności. W Białymstoku odbędzie się jednak po raz pierwszy - o godz. 15, na Rynku Kościuszki.

Zużywamy wodę, energię i paliwo

Nie umiemy gospodarować owocami i warzywami - wynika z badań. Kupujemy ich więcej niż potrzebujemy, a kiedy się zepsują, wyrzucamy. Podczas "Strajku Żywności" Pan Banan, Pani Papryka i Pani Kromka w towarzystwie wolontariuszy będą przeciwko temu protestować.

- Chcemy w ten sposób zwrócić uwagę na problem marnowania owoców i warzyw oraz konkretne straty, jakie wiążą się z wyrzucaniem tych produktów - wyjaśnia Maria Gosiewska, koordynatorka kampanii "Nie marnuj jedzenia". - Ich wyprodukowanie generuje ogromne koszty ekologiczne. Dlatego też musimy pamiętać o tym, że to nie tylko wyrzucanie konkretnego produktu, ale też marnotrawstwo wody, energii i paliwa.

Np. wyprodukowanie 1 kg ziemniaków to 300 litrów zużytej wody, a produkcja 1 kg kukurydzy pochłania aż 900 litrów wody!

Wyrzucamy miliony ton jedzenia!

Owoce i warzywa to jedne z pięciu najczęściej wyrzucanych przez Polaków produktów. Rocznie na śmietniki trafia ich aż około 2 mln ton. Dlaczego? Zachęceni promocyjną ceną, kupujemy produkty w za dużym opakowaniu, a potem nie jesteśmy w stanie wszystkiego zjeść. Często zapominamy sprawdzić termin przydatności do spożycia albo nie potrafimy odpowiednio gospodarować żywnością. Zdarza się również, że nie mamy pomysłu, jak wykorzystać owoce czy warzywa.

Z sondażu przeprowadzonego niedawno na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności wynika, że do wyrzucania jedzenia przyznaje się 24 proc. badanych Polaków. Pocieszający jest fakt, że to o 9 proc. mniej niż w 2010 r. Jakie produkty wyrzucamy najczęściej? Pieczywo, ziemniaki, wędliny, warzywa i owoce oraz jogurty. Kto to robi? Najczęściej pracujący mieszkańcy dużych miast.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na Twitterze!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na Twiterze!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Gazeta Współczesna
Dodaj ogłoszenie