Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Eksperymenty z żurawiną w tle

(agsa)
Żurawina jest bardzo zdrowa. Dlatego warto stosować ją w domowej kuchni.
Żurawina jest bardzo zdrowa. Dlatego warto stosować ją w domowej kuchni.
Żurawina nieśmiało szuka swojego stałego miejsca w polskiej kuchni.

Na przestrzeni ostatnich kilku lat zmieniło się nasze podejście do żurawiny. Dotychczas traktowana z przymrużeniem oka, obecnie niewątpliwie zyskała na znaczeniu.

Jest to zjawisko ze wszech miar pozytywne, nie tylko ze względu na niezwykłe cechy żurawiny w zakresie wydobywania z potraw głębi smaku, ale również z powodu naturalnych właściwości prozdrowotnych, które roślina ta posiada.

Przez wieki stosowano żurawinę w przypadkach przeziębień, anginy, schorzeń reumatycznych, zakażeń dróg moczowych, przy problemach z żołądkiem, jelitami i trzustką. Warto wiedzieć, że te niepozorne owoce żurawiny zawierają w sobie całkiem sporo witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2) oraz minerałów: wapnia, sodu, magnezu czy potasu. Naukowo potwierdzone także zostało, że są one jednym z najobfitszych źródeł polifenoli (przeciwutleniaczy).

Wszystko to sprawia, że żurawina powinna znajdować się w centrum zainteresowania polskiej kuchni.
Żurawina doskonale komponuje się z ciemnym mięsem, zwłaszcza z dziczyzną. Słodko-kwaśny sos żurawinowy jest wówczas niezastąpiony, szczególnie gdy łącznikiem pomiędzy sosem i mięsem są korzenne aromaty. Towarzystwo żurawiny ceni sobie także kaczka, jako równowagę dla słodkiego smaku jabłek. Świetnym pomysłem na urozmaicenie popularnego kurczaka są roladki nadziewane żurawiną. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a prezentują się wyśmienicie. W Internecie możemy znaleźć mnóstwo sprawdzonych przepisów.

- Żurawina faktycznie wraca do łask polskich konsumentów - mówi Małgorzata Przeździecka, Marketing Manager Scandic-Food w Polsce. - Widzimy to wyraźnie śledząc zainteresowanie, jakim cieszy się nasza Żurawina marki Owocowa Rozkosz. Dziś każdy może odkrywać jej możliwości w zaciszu domowej kuchni, wprowadzając w ten sposób do menu niebanalny i wykwintny dodatek.

Żurawina świetnie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Sprawdza się nie tylko jako dodatek do dań słodkich, deserów czy ciast, ale coraz częściej wzbogaca również smak wszelkiego rodzaju mięs, a także serów i pasztetów, czyniąc z nich wyszukaną potrawę czy przekąskę - na każdą okazję. Na pewno warto po nią sięgnąć i poddać się przyjemności eksperymentowania ze smakami.

Żurawina jest bardzo wszechstronnym owocem, a jedynym ograniczeniem przy jej wykorzystaniu w kuchni jest wyobraźnia gotującego.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna