Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Ekspresowe szaszłyki warzywne na grilla z cukinią, pieczarkami i pomidorami. Te przepisy są dziecinnie proste. Kilka minut i gotowe

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Szaszłyki warzywne są nie tylko pyszne, ale też łatwo je zrobić. Na zdjęciu szaszłyki z pieczarkami.
Szaszłyki warzywne są nie tylko pyszne, ale też łatwo je zrobić. Na zdjęciu szaszłyki z pieczarkami. Simpleimage/AKPA
Znudziły wam się tradycyjne szaszłyki na grilla? Albo po prostu unikacie mięsa? Mamy dla was szybkie i proste przepisy na szaszłyki warzywne. Są nie tylko smaczne i zdrowe, ale również bardzo łatwe do zrobienia. To świetna alternatywa dla chipsów, na którą łatwo namówimy każdego niejadka. Doskonale sprawdzą się podczas wakacyjnego spotkania przy grillu albo na obiad. Zobaczcie, jak zrobić warzywne szaszłyki z cukinią, pomidorami i pieczarkami. Smacznego!

Na skróty

Grillowanie - polski sport narodowy. Co na grilla?

Polacy uwielbiają grillować. Sezon zaczyna się od majówki i trwa aż do jesieni. Na grillu królują oczywiście potrawy mięsne:

Ale coraz więcej osób stawia na zdrowe grillowanie (zobacz najlepsze patenty) z dodatkiem dużej ilości warzyw, a nawet owoców. Coraz większą popularnością cieszą się też diety roślinne - wegańska i wegetariańska. I tutaj na grillu możemy mieć bardzo duże pole do popisu.

Tym razem mamy dla was błyskawiczne i bardzo proste przepisy na warzywne szaszłyki. Lekkostrawne, zdrowe i bardzo smaczne. Chętnie zjedzą je zarówno dorośli, jak i dzieci. Zobacz, jak zrobić warzywne szaszłyki krok po kroku.

Zobacz zdjęcia warzywnych szaszłyków z grilla. Kliknij w przycisk

Szybki szaszłyk z cukinią i pomidorami - przepis

(na 4 osoby)

Składniki:

  • 1 cukinia,
  • 4 pomidory,
  • 4 czerwone cebule,
  • sos chilli słodko-kwaśny,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki oliwy.

Jak zrobić warzywne szaszłyki z cukinią?

Przygotowanie:

  1. Umyte cukinie i pomidory kroimy w cząstki.
  2. Cebulę po obraniu kroimy wzdłuż na pół.
  3. Warzywa nabijamy naprzemiennie na patyki do szaszłyków, oprószamy odrobiną soli i pieprzu i skrapiamy lekko oliwą. Odstawiamy na 10 minut.
  4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 st. przez około 10-15 minut.
  5. Szaszłyki możemy upiec również na grillu.
  6. Podajemy z sosem słodko-kwaśnym.

Szaszłyki z pieczarkami - przepis

(na 4 osoby)

Składniki:

  • 2 świeże czerwone papryki,
  • 1 mniejsza cukinia,
  • 12 średnich pieczarek,
  • 4 małe białe cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • łyżka siekanego świeżego tymianku,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Jak zrobić szaszłyki z pieczarkami?

Przygotowanie:

  1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki wielkości pieczarek.
  2. Obraną cebulę oraz cukinię kroimy w półcentymetrowe plastry.
  3. Z pieczarek usuwamy nóżki.
  4. Tak przygotowane warzywa umieszczamy w naczyniu i mieszamy z przyprawami i 2 łyżkami oliwy z oliwek.
  5. Odstawiamy na godzinę.
  6. Następnie nabijamy naprzemiennie warzywa na patyczki do szaszłyków.
  7. Pieczemy na grillu lub w piekarniku.
Szaszłyki warzywne są nie tylko pyszne, ale też łatwo je zrobić. Na zdjęciu szaszłyki z pieczarkami.

Ekspresowe szaszłyki warzywne na grilla z cukinią, pieczarka...

Szaszłyki z pomidorkami cherry i rzepą - przepis

(na 4 osoby)

Składniki:

  • 1/2 kg pomidorków cherry,
  • 1 dorodna cukinia,
  • 1 rzepa biała,
  • łyżeczka kolorowego pieprzu,
  • 2 łyżki oliwy chilli.

Jak zrobić szaszłyki z pomidorkami i rzepą?

Przygotowanie:

  1. Obraną rzepę kroimy w plastry szerokości 5 mm.
  2. Cukinię kroimy pod kątem w cienkie plastry.
  3. Warzywa oraz umyte pomidorki cherry umieszczamy w naczyniu i mieszamy z przyprawami i oliwą.
  4. Odstawiamy na godzinę.
  5. Pomidorki cherry owijamy plastrami cukinii i nabijamy naprzemiennie z rzepą.
  6. Grillujemy lub pieczemy w piekarniku.

źródło: AKPA

Zobacz też inne tematy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kiełbaski zapiekane w cieście

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ekspresowe szaszłyki warzywne na grilla z cukinią, pieczarkami i pomidorami. Te przepisy są dziecinnie proste. Kilka minut i gotowe - Strona Kuchni

Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna