Zakład produkcyjny Mazurskiego Browaru zlokalizowany jest na terenie Suwalskiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej przy ul. Okrężnej w Ełku. Inwestycja rozpoczęła się w grudniu 2015 roku.
Wydajność produkcji piwa w Browarze Mazurskim aktualnie wynosi 10 000 litrów miesięcznie, czyli 120 tys. litrów rocznie. Właściciel ma jednak w planach wzrost produkcji od 2017 roku do 500 tys. litrów rocznie.
Browar zatrudnia obecnie cztery osoby. Jednak wraz z realizacją drugiego etapu inwestycji planowany jest wzrost zatrudnienia do maksymalnie 8 osób. Do tej pory inwestycja kosztowała 3,5 mln zł.
Pierwsza warka piwa w Mazurskim Browarze ważona była od 5 października 2016 r. Oficjalne otwarcie odbyło się 18 listopada 2016 r. o godz. 15.00 i połączone było z degustacją pierwszego wywarzonego w Ełku trunku.
Oferta Browaru Mazurskiego kierowana jest do klientów kanału gastronomicznego, czyli pubów i restauracji. Początkowo sprzedaż prowadzona będzie w opakowaniach typu KEG 10 – 50 litrów. Natomiast w planach jest również rozszerzenie oferty o opakowania bezzwrotne, tj. butelki 0,5 litra i part keg 5 litrów.
Ważone w Browarze Mazurskim piwo nie jest pasteryzowane, a proces produkcji jest rozłożony w czasie z zachowaniem minimum miesięcznego terminu leżakowania.
Natomiast technologia wykorzystywana do produkcji tego popularnego trunku nie zagraża środowisku naturalnemu.
Jak działają oszuści - fałszywe SMS "od najbliższych"
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?