Uczestnicy mogli dowiedzieć się o walorach białego napoju, który jest unikalną kompozycją składników odżywczych, występujących w nielicznych artykułach spożywczych. Mleko stanowi najlepsze i najtańsze źródło łatwo przyswajalnego białka, soli mineralnych w tym wapnia, magnezu, potasu oraz witamin z grupy B i rozpuszczalnych w tłuszczach jak A, D, E, K.
Jeżeli chcemy prowadzić zdrowy styl życia, powinniśmy uwzględnić produkty mleczne w codziennym jadłospisie. W ten sposób możemy zapobiec wielu chorobom m. in. osteoporozie, nadciśnieniu tętniczemu, otyłości, miażdżycy oraz nowotworom.
W trakcie spotkania wywiązała się także dyskusja na temat kontrowersyjnych opinii krążących o mleku. Odpowiedzią na przytaczane często nieprawdziwe argumenty były fakty poparte dowodami naukowymi, potwierdzającymi właściwości zdrowotne mleka. Najlepszym sposobem na uniknięcie niedoborów wapnia u dzieci jest codzienne spożycie 3-4 porcji mleka i produktów mlecznych, a u dorosłych 2 porcji mleka dziennie. Takie są zalecenia ekspertów Instytutu Żywności i Żywienia.
Polska Izba Mleka zadbała również o atrakcyjną oprawę spotkania, która została przyjęta entuzjastycznie. Dzięki czemu projekt „Cykl Konferencji: Fakty i mity o mleku” przyciągnął wielu uczestników. Zorganizowano wiele konkursów z nagrodami, w których aktywnie brali udział zarówno dzieci jak i dorośli.
Cykl Konferencji Fakty i mity o mleku jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na Twitterze!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?