MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Fenomenalna papryka marynowana z miodem. Muszę ją chować, żeby nikt jej nie wyjadł. Słodko-kwaśna zalewa do papryki marynowanej to złoto

Karolina Głogowska
Marynowana papryka to świetny dodatek do mięs
Marynowana papryka to świetny dodatek do mięs 123rf/liudmilachernetska/zdjęcie ilustracyjne
Słodka, jędrna i niesamowicie aromatyczna – taka jest papryka marynowana na słodko z miodem. To zasługa nie tylko pysznego warzywa, ale i fenomenalnej zalewy na bazie octu, miodu i przypraw. Zrób już teraz najlepszą paprykę do słoików. Zimą będzie się nią zajadać cała rodzina.

W skrócie:

Jeśli lubisz przetwory oraz nietypowe sałatki na zimę, koniecznie zrób paprykę marynowaną z miodem. To warzywo idealnie nadaje się do marynowania, ponieważ zachowuje swój smak, kolor, jędrność oraz właściwości zdrowotne.

Zalewa do papryki marynowanej jest wspaniała, słodko-kwaśna i doskonale podkreśla aromat warzyw. Zimą można podać marynowaną paprykę do obiadu. Będzie wspaniale pasować do pieczonych mięs, klopsów czy kotletów. Jest tak smaczna, że prawdopodobnie będziesz mieć ochotę wyjadać ją prosto ze słoiczka. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby podać marynowaną w miodzie paprykę jako osobną przystawkę na imprezie. Gwarantuję, że goście się na nią rzucą.

Papryka marynowana z miodem – najlepszy przepis

Czas przygotowania: 20 minut + marynowanie

Porcja: 4 małe słoiczki

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 1,5 kg dojrzałej czerwonej papryki,

  • ¾ szklanki octu,

  • ¾ szklanki cukru,

  • 4 szklanki wody,

  • 4 łyżki miodu,

  • 4 ząbki czosnku,

  • 4 liście laurowe,

  • kilkanaście ziaren ziela angielskiego,

  • 4 łyżeczki gorczycy.

Jak zrobić paprykę marynowaną na słodko?

  1. Słoiki wyparzyłam i osuszyłam.

  2. Paprykę umyłam, usunęłam z niej gniazda nasienne i pokroiłam ją w paski.

  3. W każdym słoiku umieściłam łyżeczkę gorczycy, liść laurowy, ząbek czosnku oraz ziele angielskie.

  4. Do słoików rozłożyłam paprykę.

  5. W garnku zagotowałam wodę, dodałam ocet, cukier i miód. Gotowałam 5 minut.

  6. Gorącą zalewą zalałam paprykę.

  7. Słoiki wstawiłam do drugiego garnka i zalałam wodą do połowy wysokości. Gotowałam 10 minut.

  8. Wyjęłam słoiki i odstawiłam do ostudzenia.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto popapraniec

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna