Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Festyn "Jesień w Polu i Zagrodzie". Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu zaprasza [PROGRAM, ZDJĘCIA]

dd
Muzeum Rolnictwa w Ciechanowcu
„Jesień w polu i w zagrodzie” 23 września 2018 r. w ciechanowieckim skansenie to niezapomniana podróż do przeszłości.

Pokazy zaprezentowane w skansenowskiej scenerii wiejskiej mają na celu prezentację, przypomnienie i utrwalenie tradycyjnych zwyczajów i obrzędów związanych z kopaniem ziemniaków i pracami gospodarskimi oraz domowymi w okresie jesiennym. Najważniejszym punktem programu jest pokaz kopania ziemniaków motykami oraz kopaczką konną i tłoka – zbieranie ziemniaków za kopaczką z udziałem widzów. Po tym następuje bronowanie kartofliska broną konną. Wydarzenie ma charakter festynu rodzinnego.

Na terenie skansenu odwiedzić będzie można stoiska gastronomiczne z tradycyjną kuchnią regionalną, prezentowaną przede wszystkim przez gospodarstwa agroturystyczne z doliny Bugu. W trakcie festynu odbywać się będą koncerty zespołów folklorystycznych i kapel ludowych. Zaplanowano też liczne konkursy z nagrodami. Będą to ziemniaczane zabawy np. obieranie ziemniaków na czas, ale także proste i tradycyjne gry i zabawy dla dzieci i rodziców.

Ponadto dla dzieci organizowany będzie konkurs plastyczny jesień w polu i zagrodzie, do którego przygotowują się, uczestnicząc w licznych pokazach etnograficznych. Powodzeniem cieszą się zawsze proste i tradycyjne zajęcia manualne, takie jak wykonywanie laleczek ze słomy i gałganków, jesiennych korali, czy ludzików z kasztanów, stempli z ziemniaków

Festynowi towarzyszą pokazy zanikających dziś prac domowych i gospodarskich: praca kowala, obróbka lnu, tkanie na krosnach, przędzenie na kołowrotku, obróbka ziarna w stępie i na żarnach w młynie wodnym, strzyżenie owiec, praca dekarzy – kręcenie snopków, skubanie gęsi i darcie pierza, ręczny wyrób masła i śmietany oraz serów, szatkowanie kapusty oraz udeptywanie jej w beczce do kiszenia i wiele innych. Zobaczyć będzie można pokaz pracy zabytkowych silników spalinowych z kolekcji działu techniki rolniczej.

Niecodzienną atrakcją będą stoiska prezentujące przygotowania zapasów do spiżarni na zimę, a także degustacja specjałów podlaskich z naszej kuchni polowej tj. placków ziemniaczanych, babki ziemniaczanej, kiszki ziemniaczanej, bigosu, zupy kartoflanki, pokrzywowej, dyniowej, sodziaków, piwa jałowcowego, naparów ziołowych, chleba razowego, topinamburu. Na kartoflisku będzie ognisko do pieczenia kiełbasek i ziemniaków. Przez cały dzień będzie można również zwiedzać muzeum.

Magazyn Informacyjny Kuriera Porannego i Gazety Współczesnej 14.09.2018

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na wspolczesna.pl Gazeta Współczesna